Stoletý recept na Královské řezy: Když se naučíte starodávné listové těsto našich prababiček, v obchodě ho už nekoupíte!

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 10 minut
Tomáš, 19. 09. 2024

Tento recept na sedlácké těsto má více než sto let a je skutečně výjimečný. Lístkové těsto, které se dříve kupovalo, můžete nyní snadno připravit doma podle tohoto receptu. Vychutnejte si tradiční chuť a kvalitu!

Pro 6 porcí

Ingredience

Bílé těsto:

Tmavé těsto:

Krém:

Postup přípravy

  • Příprava bílého těsta: Máslo nakrájejte na kostičky a smíchejte s moukou pomocí šlehače. Po lžících přidávejte ledovou vodu a důkladně prohněťte, aby se těsto spojilo. Těsto vyklopte na desku a krátce prohněťte rukama, formujte bochník, který zabalíte do fólie. Uložte do chladničky alespoň na 2 hodiny.
  • Příprava tmavého těsta: Žloutky vyšlehejte s práškovým cukrem do pěny. Přimíchejte proseté kakao a strouhané oříšky. Jemně vmíchejte sníh z bílků.
  • Pečení: Těsto rozdělte na poloviny. Na pečící papír vyválejte jednu polovinu bílého těsta a přeneste na plech. Rádýlkem nakrájejte na čtverce nebo obdélníky a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 10-12 minut, dokud nezíská zlatavou barvu. Zbytek bílého těsta vyválejte a vložte do stejného plechu. Na něj nalijte tmavé těsto a pečte asi 25 minut.
  • Příprava krému: Uvařte pudink z pudinkového prášku, mléka a poloviny cukru. Po uvaření pudink sundejte z plamene, vmíchejte žloutek a nechte vychladnout. Do vychladlého pudinku vmíchejte po lžičkách našlehané máslo se zbylým cukrem, vše důkladně promíchejte.
  • Sestavení: Krém navrstvíte na vychladlé tmavé těsto. Přikryjte čtverečky bílého těsta, poprašte cukrem a podávejte.

Tento recept na sedlácké těsto je ideální na rodinné oslavy nebo jako sladká pochoutka k čaji. Přejeme dobrou chuť! 😊