Vytvořte tento lahodný koláč pro vaši rodinu nebo přátele a užijte si každou křehkou a šťavnatou sousta. Tento štědrák je perfektní na sváteční stoly nebo jakoukoliv jinou příležitost, která si žádá sladkou tečku!
ŠTĚDRÁK! Jemný, vláčný, šťavnatý – ta chuť se nedá popsat slovy, je třeba vyzkoušet! recept
- Snadné na přípravu
- 10 porcí
- 120 minut
Pokud máte rádi sladké pečivo, které je křehké, vláčné a plné různých chutí, pak je tento štědrák ideální volbou pro každou příležitost. Jemné těsto, kombinace makové, ořechové a jablečné náplně a sladká vrstva švestkových povidel – to vše dává vzniknout lahodnému koláči, který si zamilujete.
Vyzkoušejte tento recept na štědrák, který je tak chutný, že jej budete chtít připravovat znovu a znovu.
Pro 10 porcí
Ingredience
Na těsto:
Maková náplň:
Ořechová náplň:
Jablečná náplň:
Na potření a posypání:
Postup přípravy
- Příprava těsta: Mějte připravenou mísu, do které dáte mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přidejte žloutky a margarín. Všechny ingredience promíchejte a rozdrobte je. Přilijte víno a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na hodinu do chladničky.
- Příprava jablečné náplně: Nastrouhaná jablka smíchejte s citronovou šťávou, přidejte med, skořici a hřebíčky a důkladně promíchejte.
- Příprava makové a ořechové náplně: V každém z hrnců zahřejte víno s cukrem a rozinkami, dokud se cukr nerozpustí. Do jednoho hrnce přidejte mletý mák a do druhého mleté ořechy. Míchejte, dokud se vše nespojí, a nechte směsi vychladnout.
- Tvarování a pečení štědráku: Těsto vyjměte z chladničky a rozdělte ho na čtyři stejné části. Každou část vyválejte na tenký plát. Vystelte formu pečicím papírem a na dno položte první plát těsta. Namažte ho polovinou slivkového džemu a na něj rozetřete vychladlou ořechovou náplň. Položte druhý plát těsta, opět namažte džemem a rozetřete makovou náplň. Na třetí plát rozprostřete jablečnou náplň a přiklopte posledním plátem těsta.
- Dokončení pečení: Povrch koláče popíchejte vidličkou, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 50-60 minut. Nechte koláč přes noc vychladnout.
- Finální úpravy: Po vychladnutí posypte štědrák práškovým cukrem a podávejte!
Podobné recepty
Další receptyMěkké tvarohové šátečky s velkým množstvím šťavnaté náplně! Neodolá jim nikdo...
dezerty
105 minut