Šťavnaté karbanátky ze zelí a cukety – originální způsob, jak zpestřit jídelníček recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 1 porce
  • 0 minut
Jan, 15. 07. 2025

Neuvěřitelně křehké a šťavnaté karbanátky kombinují mleté maso se sezonní zeleninou – cuketou a hlávkovým zelím. Díky podušení na másle a vodě zůstanou krásně vláčné a voňavé. Připravíte je rychle a levně, skvěle chutnají s bramborami i samotné se zakysanou smetanou.

Pro 1 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava zeleniny Cuketu nakrájejte na menší kusy (není třeba loupat), zelí nasekejte nahrubo. Obě vložte do mixéru a rozmixujte na jemno.
  • Odkapání šťávy Zeleninovou směs dejte do sítka nebo čisté utěrky a nechte 10 min odkapat, aby karbanátky nebyly příliš vodnaté.
  • Míchání hmoty V míse smíchejte mleté maso, nastrouhanou cibuli, vejce, sůl, pepř a odkapkanou zeleninu. Přisypte mouku a důkladně promíchejte, až hmota drží pohromadě.
  • Tvarování a smažení Z masové směsi tvořte menší placičky. Na pánvi rozehřejte olej a karbanátky smažte dozlatova z každé strany (asi 3–4 minuty na stranu).
  • Dušení na másle Karbanátky přesuňte na čistou pánev, přidejte máslo a vodu, přiklopte a dušte na mírném ohni 10 minut. Občas je přelévejte výpekem, aby se krásně provlhčily.
  • Servírování Podávejte s novými bramborami a čerstvým koprem, nebo se lžící zakysané smetany.

Celková doba přípravy

  • Příprava zeleniny a odkapání: 15 min

  • Míchání a tvarování karbanátků: 10 min

  • Smažení a dušení: 20 min

    Celkem: 45 minut

Závěr receptu

Tyto karbanátky ze zelí a cukety představují skvělou alternativu klasického masového pokrmu. Díky zelenině jsou lehčí, ale stále syté a šťavnaté. Vyzkoušejte je jako rychlou večeři či oblíbenou chuťovku na zahradní párty – chutnají všem!