Staromódní koláč s tvarohem a vlašskými ořechy – tradiční dezert, který nikdy nezklame recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 40 minut
Jan, 16. 10. 2025

Tento staromódní koláč s tvarohem a vlašskými ořechy patří mezi klasické domácí moučníky, které provoní celý dům a potěší každého, kdo miluje poctivé pečení. Kombinace jemného tvarohu, křehkého těsta a voňavých ořechů vytváří dezert, který se doslova rozplývá na jazyku.

Pro 12 porcí

Ingredience

Těsto:

Ořechová náplň:

Tvarohová náplň:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Příprava těsta Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte na kousky nakrájený margarín a prsty vytvořte drobenku. Poté postupně zapracujte žloutky a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny – jednu dejte na 30 minut do chladničky, druhou do mrazáku.
  • Ořechová náplň V míse smíchejte mleté vlašské ořechy, cukr a několik kapek rumové esence.
  • Tvarohová náplň Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Postupně přidávejte cukr a vanilkový cukr, poté přimíchejte tvaroh a mouku. Vše dobře promíchejte, aby vznikl hladký, nadýchaný krém.
  • Sestavení koláče Plech vymažte tukem a vysypte moukou. Z lednice vyjměte první část těsta a rozválejte ji na velikost plechu. Položte na dno formy a zarovnejte. Na těsto rozetřete ořechovou náplň a poté tvarohovou směs. Druhou část těsta z mrazáku nastrouhejte na vrch koláče, aby vytvořila drobenkovou vrstvu.
  • Pečení Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 35 minut, dokud koláč nezezlátne. Po upečení nechte zcela vychladnout, ideálně v chladničce, a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Čas přípravy a počet porcí

  • Doba přípravy: 40 minut

  • Doba pečení: 35 minut

  • Doba chlazení: 1 hodina

  • Celková doba: přibližně 2 hodiny 15 minut

  • Počet porcí: 12

Závěr

Tento staromódní koláč s tvarohem a ořechy je poctivý domácí dezert, který v sobě nese chuť starých časů. Díky voňavým ořechům, jemnému tvarohu a křehkému těstu potěší i ty nejnáročnější milovníky sladkého. Nejlépe chutná druhý den, kdy se chutě krásně propojí – ideální volba ke kávě nebo nedělnímu obědu.