Socialistický langoš jako za starých časů: nadýchaný, dozlatova smažený poklad z dětství recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 13 porcí
  • 105 minut
Jan, 10. 06. 2025

Langoš je symbolem tradiční československé kuchyně, který si dodnes získává srdce milovníků poctivého smaženého jídla. Tento recept na socialistický langoš bez kompromisů vás vrátí do dob, kdy se na stáncích před kulturním domem tvořily dlouhé fronty. Langoš můžete podávat klasicky s česnekovou vodou, tatarskou omáčkou, strouhaným sýrem a šunkou – nebo ho vyzkoušejte i nasladko.

Pro 13 porcí

Ingredience

Na dochucení dle chuti:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku Do vlažného mléka vmíchejte cukr a droždí. Nechte vzejít kvásek na teplém místě (cca 10–15 minut).
  • Zpracování těsta Mouku nasypte do mísy, přidejte sůl a kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout přibližně 40 minut.
  • Tvarování langošů Vykynuté těsto rozdělte na přibližně 13 stejných částí a vytvořte bochánky. Nechte je ještě 15 minut odpočívat. Poté je roztáhněte do tvaru kruhu.
  • Smažení Langoše smažte v hluboké pánvi ve větším množství oleje z obou stran dozlatova. Olej musí být dostatečně rozpálený a langoše by měly být ponořené.
  • Dochucení a servírování Upečené langoše podle chuti potřete česnekovou vodou, pomažte tatarskou omáčkou a posypte šunkou a strouhaným sýrem.

Celková doba přípravy

  • příprava: 30 minut

  • kynutí: 55 minut

  • smažení: 20 minut

  • celkem: cca 1 hodina 45 minut

Počet porcí

  • cca 13 langošů

Závěr

Socialistický langoš je osvědčená klasika, která nikdy nezklame. Jeho nadýchané těsto, zlatavý povrch a možnost variabilního dochucení z něj dělají stálici nejen na stáncích, ale i v domácích kuchyních. Vyzkoušejte tento poctivý recept a připomeňte si chutě svého dětství – nebo je objevte poprvé s rodinou.