Sněhový sýrový dort se zakysanou smetanou – jemný a nadýchaný dezert bez másla recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 60 minut
Jan, 12. 05. 2025

Lehký tvarohový dort s krémem a sněhovou vrstvou, který si zamilujete na první ochutnání

Sněhový sýrový dort se zakysanou smetanou je dokonalým spojením vláčného korpusu, jemného tvarohového krému a nadýchané bílkové vrstvy. Tento moučník vyniká svou lehkostí, jemně nakyslou chutí a příjemnou texturou, která se doslova rozplývá na jazyku. Hodí se na slavnostní stůl i jako odlehčený dezert ke kávě. Recept je jednoduchý, rychlý a zvládne ho i méně zkušený pekař.

Pro 10 porcí

Ingredience

Na korpus:

Na tvarohový krém:

Na sněhovou vrstvu:

Postup přípravy

  • Korpus Předehřejte troubu na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Přidejte olej, mléko a postupně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijte do dortové formy (cca 24 cm) vyložené pečicím papírem a pečte 15–20 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
  • Krém V míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, moučkový cukr, citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Míchejte, dokud nezískáte hladký, krémový základ.
  • Sněhová vrstva Bílky vyšlehejte do pěny a postupně zašlehejte cukr. Šlehejte do tuhého, lesklého sněhu.
  • Sestavení a druhé pečení Na vychladlý korpus rozetřete tvarohový krém, na něj navrstvěte sněhový sníh. Pečte dalších 10 minut při 150 °C, dokud vrchní vrstva lehce nezezlátne. Nechte úplně vychladnout.

Celková doba přípravy: 60 minut + 2 hodiny chlazení

Počet porcí: 10–12

Servírování a skladování

Dort nechte alespoň 2 hodiny chladit v lednici, ideálně přes noc. Podávejte nakrájený na porce, případně ozdobený ovocem nebo lehce posypaný moučkovým cukrem. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3 dnů. Dort lze také zamrazit.

Závěr

Sněhový sýrový dort se zakysanou smetanou je skvělou volbou pro každého, kdo hledá dezert, který není těžký, ale přesto uspokojí chuť na něco sladkého. Kombinace tvarohu, smetany a nadýchané sněhové vrstvy vytváří dokonale vyvážený moučník pro každou příležitost. Vyzkoušejte ho jednou a zařadí se mezi vaše oblíbené dezerty.