Snadný meruňkový koláč s vanilkovým pudinkem na plech recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 55 minut
Jan, 21. 05. 2025

Domácí plechový koláč s vanilkovým pudinkem a čerstvými meruňkami je ideální volbou pro každou sezónu. Jednoduché těsto z hladké mouky, cukru a vajec doplňuje hladký pudink a šťavnaté ovoce, díky čemuž vznikne vláčný dezert, který potěší rodinu i přátele.

Pro 12 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta V míse smíchejte mouku s cukrem a práškem do pečiva. Přidejte vejce, olej a mléko, poté metličkou nebo mixérem vyšlehejte hladké těsto bez hrudek.
  • Plnění na plech Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch 160 °C). Velký plech (cca 30 × 40 cm) vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na něj nalijte těsto.
  • Příprava vanilkového pudinku Do 500 ml mléka vsypte vanilkový pudinkový prášek a vanilkový cukr. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte, dokud pudink nezhoustne.
  • Sestavení koláče Horký pudink rovnoměrně nalijte na těsto na plechu. Povrch poklaďte půlkami meruněk řezem nahoru (nebo mandarinkovými segmenty).
  • Pečení Pečte 30 minut do zlatavé barvy. Po vyjmutí nechte koláč alespoň 10 minut vychladnout před krájením.

Časová náročnost a počet porcí

  • Aktivní příprava: 15 minut

  • Vaření pudinku a kompletace: 10 minut

  • Pečení: 30 minut

  • Celková doba: cca 55 minut

  • Počet porcí: 12–16 kousků

Závěr

Pudinkový koláč s meruňkami na plech spojuje vláčné těsto, sametový vanilkový pudink a šťavnaté ovoce do harmonického dezertu, který si zamilujete po celý rok. Snadná příprava i lákavý vzhled zaručují, že se hodí jak na rodinné oslavy, tak na nedělní odpolední čaj. Využijte sezónní ovoce pro obměnu receptu a připravte si vlastní variace podle chuti.