Lahodný smetanový domácí sýr s fantastickou chutí pouze ze 4 surovin! recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 15 minut
Tomáš, 03. 01. 2025

Připravte si doma jemný a lahodný sýr, který potěší celou rodinu. Tento recept je jednoduchý, rychlý a vyžaduje jen čtyři základní suroviny. Domácí sýr je skvělou alternativou k těm kupovaným a můžete ho využít jako přísadu do salátů, na chléb nebo jen tak samotný.

Pro 6 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Vaření základní směsi: Nalijte mléko do hrnce, přidejte sůl a přiveďte k varu na středním plameni. Jakmile mléko začne vřít, přidejte zakysanou smetanu a vejce.
  • Oddělení sýrové hmoty: Směs neustále míchejte po dobu 5 minut, dokud se nezačne oddělovat sýrová hmota od syrovátky.
  • Cedení: Připravte si cedník vyložený gázou. Směs přelijte do cedníku a nechte odkapat veškerou syrovátku. Pro lepší zhutnění sýru můžete gázu pevně stáhnout a zatížit ji například talířem s těžším předmětem.
  • Zrání v lednici: Sýr nechte několik hodin v lednici, aby zpevnil a získal jemnou konzistenci.
  • Podávání: Hotový sýr nakrájejte a podávejte podle chuti – na chleba, k čerstvé zelenině nebo jen tak.

Tipy a triky:

  • Použijte čerstvé mléko, ideálně plnotučné, aby byl sýr lahodnější.
  • Zakysanou smetanu můžete nahradit jogurtem, pokud preferujete lehčí chuť.
  • Zbytky syrovátky lze využít například na pečení domácího chleba nebo lívanců.

Dobrou chuť!