Slavnostní punčové řezy – barevný dezert plný chuti recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 60 minut
Jan, 16. 07. 2025

Tento punčový řez kombinuje nadýchaný piškot, tříbarevné těsto, ovocný sirup, pikantní džem a proslulou punčovou polevu. Hodí se jako slavnostní zákusek k odpolední kávě i na rodinné oslavy.

Pro 12 porcí

Ingredience

Piškotové těsto:

Tříbarevné těsto:

Ostatní:

Postup přípravy

  • Piškot Předehřejte troubu na 180 °C. Bílky ušlehejte s cukrem a vodou do pevné pěny. Přidejte žloutky a nakonec do směsi vmíchejte mouku s kypřícím práškem. Těsto rozdělte na dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte 12–15 min. Nechte vychladnout.
  • Tříbarevné těsto Žloutky utřete s cukrem a máslem do pěny. Přisypte mouku s kypřícím práškem. Vmíchejte sníh z bílků. Rozdělte na tři části: jednu nebarvenou, druhou obarvěte kakaem, třetí růžovým barvivem.
  • Sestavení řezů Piškotový plát natřete polovinou džemu. Položte na něj barevný plát, jemně propíchněte vidličkou a přelijte sirupem s rumem a aromatem. Natřete druhou polovinu džemu, překryjte druhým piškotem. Nechte 30 min nasáknout.
  • Punčová poleva Připravte podle návodu na obalu s punčovým aromatem. Polevu nalijte na vrch řezu a nechte ztuhnout minimálně 1 h v chladu. Krájejte mokrým, dlouhým nožem na požadovaný počet kousků.

Výsledek

  • Příprava: cca 30 min
  • Pečení: 30 min

  • Sestavení a zchlazení: 2 h

  • Celkem: cca 3 hodiny

  • Počet porcí: 24 řezů (plech 30 × 20 cm)

Závěr

Slavnostní punčové řezy díky barevnému těstu a výrazné punčové polevě zaručeně oživí každý stůl. Při správném skladování v chladu zůstanou vláčné a chutné až několik dní.