Slaná zeleninová roláda s vejci: dokonalé pohoštění místo chlebíčků recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 40 minut
Jan, 21. 10. 2025

Pokud už vás klasické chlebíčky omrzely, tahle slaná zeleninová roláda s vejci je skvělou alternativou. Je lehká, svěží, chutná a přitom sytá. Hodí se jako pohoštění pro návštěvu, lehká večeře nebo zdravý pokrm pro každého, kdo si hlídá váhu. Díky své vláčné konzistenci a výrazné chuti se ihned stane hitem každého stolu.

Pro 8 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava zeleniny: Oloupejte a omyjte brambory i mrkev. Uvařte je v osolené vodě doměkka, poté nechte vychladnout a nakrájejte na malé kostičky. Dejte je do misky a zalijte jedním šálkem teplého vývaru, aby zůstaly vláčné.
  • Dochucení směsi: Najemno nasekejte kopr a promíchejte ho s citronovou šťávou. Přidejte ho k zelenině. V jiné misce smíchejte želatinu s majonézou, zakysanou smetanou, hořčicí, solí a pepřem. Vše důkladně promíchejte, dokud vznikne hladká směs.
  • Spojení ingrediencí: Želatinovou směs smíchejte se zeleninou a hráškem. Dobře promíchejte, aby se všechny suroviny propojily.
  • Tvarování rolády: Natáhněte potravinářskou fólii a na ni naneste polovinu směsi. Doprostřed položte uvařená vejce natvrdo a přikryjte zbylou zeleninovou hmotou. Pomocí fólie vše pevně zabalte do tvaru rolády.
  • Chlazení: Roládu uložte do chladničky a nechte ztuhnout alespoň 2–3 hodiny, nejlépe však přes noc.
  • Podávání: Po ztuhnutí roládu rozbalte a nakrájejte na plátky. Podávejte chlazenou jako lehký předkrm nebo pohoštění pro návštěvu.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba přípravy: 3 hodiny 30 minut (včetně chlazení)

  • Aktivní příprava: přibližně 40 minut

  • Počet porcí: cca 8–10 porcí

Závěr

Tato slaná zeleninová roláda s vejci je skvělým důkazem, že zdravé jídlo může být i výborně chutné. Kombinace hrášku, brambor, mrkve a jemného krému z majonézy a smetany vytváří vyváženou chuť, která potěší všechny gurmány. Roláda je nejen krásná na pohled, ale i praktická – stačí ji nakrájet a můžete servírovat. Výborně se hodí na oslavy, rodinné sešlosti i jako lehká večeře.