Skleničkové knedlíky – nadýchané a dokonale tvarované bez formiček recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 15 minut
Jan, 09. 10. 2025

Zapomeňte na klasické hrnkové knedlíky – tyto skleničkové knedlíky jsou hitem domácí kuchyně! Mají krásný tvar, snadno se vyklápějí a nikdy se nerozvaří. Výborně se hodí ke svíčkové, nebo guláši.

Pro 6 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta Do mísy nasypte mouku s práškem do pečiva, přidejte sůl a nakrájené rohlíky. Promíchejte, přilijte studené mléko, žloutky a znovu dobře promíchejte. Nakonec můžete přidat i nasekanou petrželku.
  • Příprava forem Sklenice (například od zavřeného masa o objemu 300 g) vymažte sádlem a vysypejte hrubou moukou.
  • Dokončení těsta Z bílků ušlehejte tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do připravené směsi.
  • Plnění a vaření Sklenice naplňte do tří čtvrtin výšky a vložte do hrnce s horkou vodou – hladina by měla sahat přibližně do poloviny výšky sklenice. Přikryjte pokličkou a vařte asi 30 minut (u větší dávky 40 minut).
  • Servírování Po dovaření knedlíky propíchněte špejlí, aby unikla pára, nechte chvíli stát a poté opatrně vyklopte ze sklenic.

Čas přípravy a počet porcí

  • Doba přípravy: 15 minut

  • Doba vaření: 30–40 minut

  • Celková doba: 50–55 minut

  • Počet porcí: 6

Závěr

Skleničkové knedlíky jsou ideálním řešením pro každého, kdo chce mít jistotu dokonalého tvaru a nadýchané konzistence. Nepotřebujete formy ani speciální nádobí – postačí obyčejné sklenice. Tento způsob si zamilujete pro jeho jednoduchost a perfektní výsledek. Výborně se hodí ke klasickým omáčkám i dušenému masu.