Šikovný koláč, do trouby vložíte jedno těsto a ven vyndáte koláč se třemi vrstvami recept

Ingredience

  • pekáč 30×40 cm
  • 250g másla
  • 250g polohrubé mouky
  • 1 litr mléka
  • 10 vajíček
  • 250g cukru
  • 2 lžíce vanilkového aroma
  • špetka soli
4x
0 Kcal
00:00
Snadné

Postup přípravy

  1. Aby se nám koláček správně vydařil, je nutné dodržet přesný postup a také teplota přísad je velmi důležitá.
  2. Máslo dáme před přípravou rozpustit, ale musí být vychlazené, když s ním pracujeme, stejně dobře vychlazené musí být i mléko.
  3. Je dobré, když jsou žloutky pokojové teploty a bílky naopak vychlazené.
  4. Žloutky spolu s cukrem vyšleháme do pěny. Hmota by měla zdvojnásobit svůj objem.
  5. Postupně přidáváme rozpuštěné máslo, mléko a vanilkové aroma.
  6. Za stálého šlehání do směsi vmícháme i mouku. Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh a postupně ho ručně vmícháme do žloutkové hmoty.
  7. Těsto má tekutou konzistenci. Teď už stačí jen vylít ho na plech, který jsme si předtím vymastili a vysypali moukou.
  8. Těsto vložíme do vyhřáté trouby na 175 stupňů a pečeme asi 40 minut.
  9. Zákusek je připraven, když je na vrchu zlatavý (mohou se objevit i praskliny).
  10. Nebojte se, pokud se vám střední část zdá tekutá, zákusek během chladnutí zhoustne a bude přesně takový, jaký má být.
  11. Když zákusek vychladne, vložíme do chladničky a podáváme ho dobře vychlazený.