Sedmé nebe: krémový zákusek jako z nejlepší cukrárny recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 60 minut
Jan, 29. 05. 2025

Tento lahodný dezert „Sedmé nebe“ kombinuje dvě vrstvy těsta, bohatou tvarohovo-mascarpone náplň a jemný smetanový krém. Díky kontrastu tmavého kakaového těsta a světlého piškotu vzniká efektní zákusek, který si vaše chuťové buňky skutečně užijí.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na tmavé těsto:

Na nádivku:

Na světlé těsto:

Na krém:

Postup přípravy

  • Tmavé těsto: V míse utřete olej s cukrem a vejcem, přidejte zakysanou smetanu, prášek do pečiva a kakao. Nakonec vmíchejte prosátou mouku a vypracujte hladké těsto. Uložte do lednice.
  • Nádivka: Smetanový sýr smíchejte s cukrem, ochuťte vanilkovou esencí a zasypte kukuřičným škrobem. Vznikne hustá krémová náplň.
  • Světlé těsto: V druhé míse utřete vejce s cukrem. Postupně vmíchejte olej a mléko, nakonec přisypte mouku s práškem do pečiva.
  • Sestavení: Formu 20×30 cm vyložte pečicím papírem. Natrhejte na dno kousky tmavého těsta a rukama je rozprostřete do tenké vrstvy. Na ně rozetřete nádivku a uhladťe. Nakonec přelijte světlé těsto a povrch uhladťe.
  • Pečení: Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 40–50 min, dokud je svrchní vrstva zlatavá.
  • Krémová poleva: Smetanový sýr utřete s moučkovým cukrem dohladka, přidejte vyšlehanou smetanu a krátce prošlehejte. Krém rozetřete na vychladlý koláč.
  • Dokončení: Povrch posypte strouhanou čokoládou. Dezert nechte přes noc v lednici, aby krém i těsto dokonale ztuhly.
  • Porcování: Ostrým nožem nakrájejte na 12–16 porcí a servírujte vychlazené.

Časová náročnost

  • Příprava ingrediencí: 15 min

  • Pečení: 40–50 min

  • Chlazení a odležení: min. 8 h

  • Celkem: cca 9 h (aktivně 1 h)

Závěr

Sedmé nebe je dezert, který vás vynese mezi hvězdy cukrářského umění. Kombinace tmavého i světlého těsta, krémové náplně a čokoládové polevy potěší všechny, kdo milují bohaté a vrstvené zákusky. Připravte si tento recept pro rodinné oslavy nebo víkendovou pohodu – luxusní chuť zaručena.