Salát Coleslaw – křupavá příloha k burgeru i ke grilovanému masu recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 15 minut
Jan, 19. 08. 2025

Jednoduchý recept na domácí salát Coleslaw z bílého zelí a mrkve. Rychlá majonézová zálivka, pár surovin a skvělá křupavá příloha k burgeru, steakům i řízkům.

Coleslaw patří mezi nejrychlejší saláty: křupavé bílé zelí, sladká mrkev a jemná majonézová zálivka s jablečným octem a hořčicí. Hotovo za pár minut a chutná skvěle hned, ale po odležení je ještě lepší.

Pro 6 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Zelenina: Zelí nakrouhejte najemno, mrkev nastrouhejte a případně přidejte najemno pokrájenou cibuli. Pro extra křehkost můžete zelí lehce prosypat ½ lžičkou soli, promnout a nechat 5 minut povolit, pak jemně vymačkat přebytečnou šťávu.
  • Zálivka: V misce rozmíchejte majonézu s jablečným octem, cukrem a hořčicí. Dochuťte solí a pepřem.
  • Promíchání: Zálivku vmíchejte do zeleniny tak, aby se vše rovnoměrně obalilo.
  • Odležení (doporučeno): Přikryjte a nechte v lednici 20–30 minut odležet, chutě se krásně propojí.

Časová náročnost

  • Aktivní příprava: cca 15 minut

  • Odležení (volitelné): 20–30 minut

  • Celkem: 15 minut (bez odležení) / 45 minut (s odležením)

Tipy a obměny

  • Lehčí verze: Nahraďte část majonézy bílým jogurtem (1:1).

  • Sladko-kyselá varianta: Přidejte malou lžičku medu nebo trošku citronové šťávy.

  • Křupavý upgrade: Vmíchejte najemno nakrájený řapíkatý celer nebo jablko.

Závěr

Domácí Coleslaw je univerzální příloha, která pozvedne burger, hot-dog, pečené maso i obyčejný řízek. Základ tvoří pár běžných surovin, ale díky správně vyvážené zálivce je salát svěží, krémový a příjemně křupavý. Připravte si ho dopředu – odležením ještě zlepší chuť.