Rychlý švetskový koláč z kynutého těsta na plech s drobenkou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 16 porcí
  • 45 minut
Jan, 04. 09. 2025

Mastné, voňavé a skvěle tvárné těsto, které se hned po zadělání rozetře na plech, poklade ovocem a jen krátce dokyne, než se rozpálí trouba. Výsledek? Nadýchaný ovocný koláč s křupavou posypkou, ideální k odpolední kávě i na snídaňový talíř.

Pro 16 porcí

Ingredience

Těsto:

Ovoce:

Posypka (drobenka – doporučené množství):

Postup přípravy

  • Kvásek: Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru z odváženého množství, promíchejte a nechte 10 minut vzejít.
  • Zadělání těsta: Do mísy dejte mouku, zbytek cukru a sůl. Přidejte vejce, vzešlý kvásek a rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujte hladké, mastnější, poddajné těsto.
  • Rozetření na plech: Těsto ihned rozetřete na suchý plech (není třeba vymazávat). Povrch rovnoměrně pokryjte připraveným ovocem.
  • Drobenka: Z mouky, cukru a studeného másla prsty rychle vypracujte drobenku a koláč hojně posypte.
  • Krátké kynutí: Nechte na plechu odpočinout jen po dobu, kdy se nahřívá trouba – přibližně 10–15 minut.
  • Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 185 °C asi 20 minut, do zlatavé barvy. Nechte krátce zchladnout a krájejte.

Celková doba přípravy: 45–50 minut 

Počet porcí: 16–20 kostek (plech cca 30 × 40 cm)

Tipy Pro Jistotu Úspěchu

  • Těsto je záměrně mastnější – snadno se roztírá a po upečení je voňavé a vláčné.

  • Šťavnaté ovoce (rybíz, meruňky) lehce poprašte škrobem, koláč se nebude rozmáčet.

  • Na výraznější chuť přidejte do drobenky špetku skořice nebo vanilkového cukru.

  • Pokud pečete z velmi sladkého ovoce, snižte cukr v drobence o 1–2 lžíce.

Závěr

Tenhle ovocný koláč je přesně ten typ receptu, který si oblíbíte pro rychlou přípravu a spolehlivý výsledek. Těsto se krásně roztírá, nepotřebuje dlouhé kynutí a na plechu udělá parádu s jakýmkoli ovocem. Uložte si recept mezi stálice – hodí se na víkendové pečení i bleskový moučník pro návštěvu.