Rychlé ořechové válečky ze smetanového těsta recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 20 porcí
  • 12 minut
Jan, 22. 05. 2025

Víkendové pečení ořechových válečků zpříjemní kávovou chvilku i rodinné posezení. Jemné těsto se zakysanou smetanou nabízí vláčnou konzistenci podobnou lineckému, zatímco ořechová nádivka dodá dezertu bohatou chuť a aroma.

Pro 20 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Vypracování těsta V míse rukama nebo mixérem zpracujte máslo s moučkovým cukrem do krémové konzistence. Přidejte zakysanou smetanu a prosejte mouku. Rychle vypracujte hladké vláčné těsto, zabalte ho do potravinové fólie a nechte 15 minut odpočinout.
  • Příprava ořechové nádivky V menším kastrůlku smíchejte mleté ořechy s krystalovým a vanilkovým cukrem. Zalijte horkým mlékem a krátce povařte, až nádivka lehce zhoustne. Nechte zcela vychladnout.
  • Sestavení rolády Těsto rozválejte mezi dvěma pečicími papíry na obdélník vysoký asi 3 mm. Na vychladlou ořechovou nádivku rovnoměrně rozetřete náplň a pomocí papíru pevně svinujte do rolády.
  • Ztužení Roládu zabalte do fólie a dejte na 15–20 minut do mrazničky. Ztuhnutí usnadní následné krájení na rovnoměrné plátky.
  • Krájení a pečení Ztuhlou roládu nakrájejte na plátky silné cca 5 mm. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzduch 160 °C) asi 20 minut do zlatova.

Časová náročnost a počet porcí

  • Aktivní příprava: 25 min

  • Odpočinek těsta a ztužení náplně: 35 min

  • Pečení: 20 min

  • Celková doba: cca 1 h 20 min

  • Počet porcí: 24–30 ořechových válečků

Závěr

Rychlé ořechové válečky ze smetanového těsta spojují nejlepší vlastnosti lineckého a roládového pečiva. Díky zakysané smetaně je těsto vláčné, ořechová nádivka pak dodává nezaměnitelnou chuť a aroma. Tento flexibilní recept můžete snadno obměnit použitím jiných ořechů či přidáním špetky skořice, aby vznikl dezert přesně podle vaší chuti.