Rychlé ořechové rohlíčky z kysané smetany: křehké těsto a nadýchaná ořechová náplň recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 85 minut
Jan, 08. 09. 2025

Křehké, voňavé a hotové bez čekání na kynutí. Těsto s máslem a kysanou smetanou se krásně válí, náplň z opražených ořechů a sněhu je lehká a drží tvar. Z jedné dávky připravíte plný plech drobného pečiva, které mizí ze stolu rychlostí blesku.

Pro 8 porcí

Ingredience

Těsto:

Ořechová náplň:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Zadělání těsta Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a vanilku. Přidejte na kostičky studené máslo a rychle promněte do drobenky. Vmíchejte kysanou smetanu a žloutek, zpracujte hladké těsto. Zabalte a uložte na 20–30 minut do lednice.
  • Náplň Ořechy nasucho krátce opražte na pánvi, nechte vychladnout a umelte nebo rozmixujte najemno. Z bílku se špetkou soli ušlehejte pevný sníh, zašlehejte cukr a vanilku, lehce vmíchejte mleté ořechy.
  • Tvarování Těsto rozdělte na 4 díly. Každý díl vyválejte do kruhu silného asi 2–3 mm, rozkrájejte na 8 trojúhelníků. Na širší stranu dejte lžičku ořechové náplně a sviňte ke špičce do rohlíčku. Přeneste na plech s pečicím papírem špičkou dolů.
  • Pečení Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20–25 minut do lehce zlatavé barvy. Nechte chvilku zchladnout a poprašte moučkovým cukrem.

Celková doba přípravy 1 hodina 25–40 minut

(20–25 minut příprava + 20–30 minut chlazení těsta + 20–25 minut pečení + 10–20 minut chladnutí)

Počet kusů cca 32 rohlíčků

Tipy a obměny

  • Pro výraznější ořechovou chuť přidejte do náplně špetku skořice nebo pár kapek rumu.

  • Těsto zpracovávejte rychle a chladné, zůstane křehké a nebude se lepit.

  • Ořechy lze nahradit lískovými, mandlovými či směsí.

Závěr

Ořechové rohlíčky z kysané smetany jsou skvělé, když potřebujete efektní drobné pečivo bez kynutí. Křehké těsto, lehká ořechová náplň a jednoduchý postup zaručují jistý výsledek. Upečte rovnou dvojitou dávku, z talíře mizí neuvěřitelně rychle.