Rychlé moravské koláčky bez kynutí: Jemné a měkké jako od babičky recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 1 porce
  • 10 minut
Jan, 23. 06. 2025

Hledáte recept na tradiční moravské koláčky, který vám ušetří čas a přitom neztratí na chuti? Vyzkoušejte tyto rychlé koláčky bez kynutí, které zvládnete připravit i bez dlouhého čekání. Díky prášku do pečiva je těsto připravené ihned k použití, a výsledek vás mile překvapí – koláčky jsou měkké, nadýchané a chutnají jako z dětství.

Pro 1 porce

Ingredience

Na těsto:

Maková náplň:

Drobenka:

Postup přípravy

  • Příprava těsta Ve větší míse smíchejte mouku, droždí, cukry, prášek do pečiva, mléko, olej a vejce. Vypracujte hladké těsto, které je díky prášku do pečiva okamžitě připravené k použití.
  • Tvarování koláčků Těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše a pomocí skleničky vykrajujte kolečka. Ta přeneste na plech vymazaný a vysypaný moukou. Pomocí dna menšího hrnku vytvořte uprostřed důlek pro náplň.
  • Maková náplň V kastrůlku zahřejte mléko a přidejte mák, cukr, rum a skořici. Za stálého míchání krátce povařte, až směs zhoustne. Nechte lehce vychladnout.
  • Plnění a pečení Důlky v koláčcích naplňte makovou směsí. Potřete koláčky rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou, kterou připravíte promnutím másla, cukru a mouky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 20–25 minut, dokud koláčky nezezlátnou.

Celková doba přípravy: cca 45 minut

Počet porcí: cca 20 koláčků (dle velikosti)

Závěr

Tyto moravské koláčky bez kynutí jsou skvělou volbou, pokud nemáte čas čekat na klasické kynuté těsto. Přesto získáte jemný a měkký výsledek, který potěší každého milovníka tradiční české sladké pečiva. Hodí se nejen k odpolední kávě, ale i na oslavy, výlety nebo jen tak k snídani.