Rychlé jablkové lívance z podmáslí: jednoduchá snídaně za 30 minut recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 30 minut
Jan, 11. 09. 2025

Nadýchané jablkové placky bez kynutí, se šťavnatými kousky jablek a jemným trhnutím po podmáslí. Těsto je hotové za pár minut a smaží se do zlatova na pánvi. Skvělá volba na víkendovou snídani i rychlou svačinu.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Těsto V míse prošlehejte podmáslí, vejce, cukr a jedlou sodu. Zapracujte mouku, až vznikne hladké, středně husté lité těsto bez hrudek.
  • Jablka Přidejte nakrájená či nahrubo nastrouhaná jablka a promíchejte. Pokud těsto zřídne šťávou z jablek, dosypte 1–2 lžíce mouky.
  • Smažení Na pánvi rozehřejte tenkou vrstvu oleje na středním ohni. Pomocí lžíce tvořte malé placky, smažte 1,5–2 minuty z první strany (až se objeví bublinky a okraje zpevní), poté otočte a dosmažte 1–1,5 minuty dozlatova. Průběžně pánev lehce vytírejte a doplňujte olej.
  • Podávání Horké placky nechte krátce okapat na papírové utěrce, podávejte poprášené moučkovým cukrem, se lžící jogurtu či tvarohem, případně s džemem.

Celková doba přípravy 30–35 minut 

Počet porcí 4–6 porcí

Poznámka 1 šálek = 250 ml

Tipy pro jistý výsledek

  • Jedlá soda reaguje s podmáslím a dodá nadýchanost – prášek do pečiva není potřeba.

  • Pro voňavější verzi přidejte ½ lžičky skořice nebo špetku citronové kůry.

  • Placky smažte raději pomaleji na středním ohni, aby se propekly i uvnitř.

Závěr

Jablkové placky z podmáslí jsou rychlé, měkké a přirozeně šťavnaté díky ovoci. Těsto bez kynutí i bez prášku do pečiva zvládne každý a chuť si snadno přizpůsobíte kořením či doplňky. Ideální recept, který se vyplatí mít v základním repertoáru.