Rychlá MAKOVÁ ŽEMLOVKA s třešňovým kompotem! Pokud máte doma starší rohlíky, určitě ji vyzkoušejte recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 60 minut
Jan, 05. 06. 2025

Žemlovka patří mezi tradiční sladká jídla, která v české i slovenské kuchyni zdomácněla už před desetiletími. Tento recept je důkazem, že i obyčejné rohlíky, které už nejsou čerstvé, se dají přetvořit v neodolatelný moučník. Kombinace maku, třešní, jemného pudinku a nadýchaného smetanového krému vytváří dezert, který je sytý, šťavnatý a přitom velmi jednoduchý na přípravu. Pokud nemáte po ruce mák, můžete ho nahradit kokosem – výsledek bude stejně výborný.

Pro 8 porcí

Ingredience

Na základ:

Na pudink:

Na vrchní krém:

Postup přípravy

  • Rohlíky nakrájejte na tenká kolečka a dejte stranou.
  • V kastrůlku zahřejte mléko s máslem, odstavte a vmíchejte cukr, mák, citronovou kůru a žloutky.
  • Tuto směs nalijte na rohlíky, promíchejte a přidejte část třešní. Vše dobře promíchejte.
  • Kulatou formu na pečení vymažte máslem a přeneste do ní makovou směs. Dobře ji uhlaďte a povrch posypte zbylými třešněmi.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15–20 minut. Poté nechte vychladnout.
  • Mezitím si uvařte hustý pudink z mléka a pudinkového prášku. Nechte ho lehce vychladnout a nalijte na pečený základ. Zarovnejte a znovu nechte chladnout.
  • Nakonec vyšlehejte smetanový krém do tuha a naneste ho na pudinkovou vrstvu. Povrch posypte trochou mletého máku.

Časová náročnost a porce

Celková doba přípravy: cca 60 minut

Počet porcí: 8

Závěr

Tato rychlá maková žemlovka s třešňovým kompotem je skvělým důkazem, že i z jednoduchých surovin vzniká rodinný poklad. Je ideální volbou pro víkendové odpoledne i jako pohostinství pro nečekanou návštěvu. Vláčná, voňavá a krémová – chutná všem generacím.