Rychlá hrnková buchta s tvarohem: vláčný dezert ke kávě recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 16 porcí
  • 55 minut
Jan, 17. 09. 2025

Vláčná hrnková buchta s tvarohem patří mezi nejvděčnější moučníky: žádné vážení, minimum nádobí a vždy krásně šťavnatý výsledek. Kakaové těsto a krémová tvarohová náplň vytvoří efekt mramorování, které vypadá skvěle i na řezu.

Pro 16 porcí

Ingredience

Kakaové těsto:

Tvarohová náplň:

Postup přípravy

  • Těsto V míse smíchejte oba druhy mouky, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přidejte vejce, mléko a olej a vyšlehejte dohladka. Vmíchejte kakao. Většinu těsta nalijte do pekáče s pečicím papírem (cca 30 × 40 cm), asi 4–5 lžic si nechte stranou.
  • Tvarohová náplň Tvaroh, cukr, mléko, pudinkový prášek, vanilkový cukr a vejce vyšlehejte do hladkého krému. Rovnoměrně jej nalijte na kakaové těsto v pekáči.
  • Mramorování Zbytkem kakaového těsta vytvořte po povrchu cik cak pruhy a lehce je roztáhněte špejlí.
  • Pečení Pečte v troubě předehřáté na 170–180 °C asi 40 minut, dokud není povrch zlatavý a střed pruží na dotek. Pro jistotu otestujte špejlí.
  • Dokončení Nechte zcela vychladnout, nakrájejte na řezy a podávejte.

Počet porcí 16

Doba přípravy 15 minut

Doba pečení 40 minut

Celková doba 55 minut

Tipy a obměny

  • Do tvarohu přidejte hrst rozinek, kousky broskví nebo meruněk.

  • Před pečením posypte povrch kokosem či nasekanými ořechy.

  • Na méně sladkou verzi uberte cukr v tvarohové části o 2–3 lžíce.

  • Buchta dobře drží tvar a je ještě lepší druhý den po odležení.

Závěr

Tahle rychlá hrnková buchta s tvarohem je ideální volba, když chcete mít během chvilky na stole voňavý, vláčný dezert. Díky jednoduchému hrnkovému měření se povede i začátečníkům a variabilní tvarohová náplň dovolí hrát si s chutěmi podle sezony. Uložte si recept – budete se k němu vracet.