Rumové měsíčky s polevou: tradiční vánoční cukroví s ořechy a čokoládou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 15 porcí
  • 40 minut
Jan, 21. 10. 2025

Rumové měsíčky patří mezi oblíbené vánoční cukroví, které spojuje chuť čokolády, ořechů a rumu v dokonalé rovnováze. Jejich jemné těsto, doplněné o sladkou rumovou polevu, provoní celou kuchyni a navodí pravou sváteční atmosféru. Z jedné dávky připravíte až 120 malých měsíčků, které se na svátečním stole rozhodně neztratí.

Pro 15 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na polevu:

Další:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Připravte si plech na pečení, který vymažte tukem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 190 °C. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem a změklým máslem do nadýchané pěny. Přidejte mleté ořechy, mouku a rozpuštěnou čokoládu.
  • Sníh z bílků: Bílky ušlehejte do tuhého sněhu. Polovinu sněhu promíchejte s trochou mouky a přidejte ke žloutkové směsi. Poté jemně vmíchejte i zbytek sněhu pomocí vařečky, aby těsto zůstalo nadýchané.
  • Pečení: Hotové těsto rozprostřete rovnoměrně na připravený plech a uhlaďte. Pečte 25–30 minut, dokud povrch nezezlátne a špejle po vytažení zůstane suchá.
  • Poleva: V míse utřete moučkový cukr s rumem do hladké, lesklé polevy. Její hustotu můžete upravit podle potřeby přidáním pár kapek rumu nebo cukru. Polevu nalijte na upečený plát a rovnoměrně rozetřete. Nechte vychladnout a zaschnout.
  • Tvarování měsíčků: Pomocí kulaté formičky (cca 4,5 cm v průměru) vykrajujte kolečka těsně vedle sebe tak, aby vznikly půlměsíčky. Tímto způsobem minimalizujete odpad a získáte krásné tvary.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba přípravy: 1 hodina 15 minut

  • Aktivní příprava: přibližně 40 minut

  • Počet porcí: cca 120 malých měsíčků, cca 15–20 porcí

Závěr

Rumové měsíčky s polevou jsou dokonalým vánočním cukrovím pro milovníky čokolády a rumové vůně. Díky ořechům jsou krásně vláčné a díky jednoduché polevě mají elegantní vzhled. Skvěle chutnají čerstvé, ale po několika dnech odležení se jejich chuť ještě zvýrazní. Tento recept je ideální volbou, pokud chcete vytvořit něco tradičního, ale přitom výjimečně chutného.