Rozlítaný ptáček z vepřového – tradiční česká lahůdka se slaninou, buřty a vejci recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 50 minut
Jan, 01. 07. 2025

Klasický rozlítaný ptáček v netradiční vepřové variantě vás nadchne bohatou chutí dušeného masa, křupavé slaniny, pikantních buřtů a jemných vajec. Omáčka je dokonale zakulacená hořčicí, okurkovým nálevem a tmavou jíškou.

Pro 6 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Cibulový základ Na másle se sádlem osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova. Po chvíli ji podlévejte částí vývaru, aby změkla a získala barvu. Vmíchejte hořčici, krátce orestujte a odstavte stranou.
  • Orestování slaniny a masa Na výpeku ze slaniny nejprve osmažte slaninové kostičky dozlatova a dejte je odkladem stranou. Ve vrstvě na stejné pánvi orestujte kousky vepřového masa – nechte je zezlátnout ze všech stran, až se zatáhnou. Osolte teprve po opečení.
  • Dušení v troubě Předehřejte troubu na 150 °C. Do pekáčku či hlubší mísy vložte osmaženou cibuli, k ní přidejte opečenou slaninu i maso. Přilijte zbytek vývaru, promíchejte a přikryjte poklicí nebo alobalem. Pečte 1,5 hodiny, dokud maso nebude velmi měkké.
  • Příprava tmavé jíšky Během dušení připravte jíšku: v menším kastrolku rozpustěte lžíci másla, přisypte hladkou mouku a míchejte 8–10 minut, až získá tmavší barvu a ořechovou vůni. Odstavte.
  • Příprava doplňků Uvařte vejce natvrdo, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Buřty nebo párky nakrájejte na kolečka a na pánvi je lehce opečte. Okurky nakrájejte na kolečka a uchovejte trochu okurkového nálevu.
  • Zahuštění a dokončení Po 1,5 hodině vyjměte pekáček z trouby. Jíškou zahustěte vzniklou omáčku přímo v pekáči, přidejte okurkový nálev a promíchejte. Přidejte opečené buřty, přikryjte a duste na mírném plameni 20 minut. Nakonec vmíchejte okurky a vejce, provařte 10 minut, dochuťte solí a pepřem.

Celková doba přípravy

  • Příprava surovin: 20 min

  • Dušení v troubě: 1 h 30 min

  • Dokončení omáčky a přísad: 30 min

  • Celkem: 2 hodiny 20 minut

Závěr receptu

Tento rozlítaný ptáček z vepřového představuje srdcovou záležitost české domácí kuchyně. Kombinace měkkého masa, slaninové chuti, pikantních buřtů a kyselých okurek vytváří dokonalou harmonii textur i chutí. Podávejte s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a bohatě polijte omáčkou – budete se k tomu rádi vracet.