Recept na vynikající kynuté koláčky s drobenkou recept
- Sředně těžká přípava
- 15 porcí
- 105 minut
Kynuté koláčky jsou jednou z nejoblíbenějších sladkých dobrot, které si můžete připravit doma. Tento recept na 30 koláčků zaručí, že budou měkké a vláčné nejen v den upečení, ale i několik dní poté. S různými náplněmi a bohatou drobenkou se jedná o perfektní pohoštění na rodinné setkání nebo k odpolední kávě.
Pro 15 porcí
Ingredience
Na těsto (cca 30 koláčů o průměru 9-10 cm):
Tvarohová náplň:
Povidlová náplň:
Jablková náplň:
Drobenka:
Na dokončení:
Postup přípravy
- Na těsto (cca 30 koláčů o průměru 9-10 cm): 500 g hladké mouky 250 ml mléka 20 g droždí 100 g cukru krupice 4 ks žloutky Špetka soli Kůra z 1 citronu nebo citronový olej 200 ml rostlinného oleje Tvarohová náplň: 250 g tučného tvarohu v kostce 1 ks žloutek 3-4 lžíce cukru krupice Kůra z 1 citronu nebo citronový olej Povidlová náplň: Sklenice švestkových povidel (cca 300 g) Strouhaný perník na zahuštění Skořice, rum Jablková náplň: Sklenice hustých jablkových povidel (cca 350-400 g) Nebo hrubě nastrouhaná jablka ochucená skořicí a mletým hřebíčkem Drobenka: 150 g polohrubé mouky 100 g cukru krupice 100 g másla Na dokončení: 1 rozšlehané vejce (na potření) Rozinky máčené v rumu, ořechy, mandle (na zdobení) 70 g rozpuštěného másla + rum na pokapání horkých koláčů
- 2. Příprava náplní: Tvarohová náplň: Smíchejte všechny ingredience a dle chuti doslaďte. Povidlová náplň: Povidla zahřejte, ochuťte skořicí a rumem, případně zahustěte strouhaným perníkem. Drobenka: Mouku s cukrem smíchejte a přidejte na kousky nakrájené máslo. Rukou vytvořte drobenku.
- 3. Tvarování koláčů: Vykynuté těsto rozdělte na 30 kuliček a nechte je na plechu chvíli kynout. Skleničkou s rovným dnem vytvořte v každé kuličce důlek. Okraje potřete vejcem.
- 4. Plnění a pečení: Koláče naplňte tvarohovou, povidlovou nebo jablkovou náplní. Ozdobte rozinkami, ořechy nebo mandlemi a posypte drobenkou. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 15 minut.
- 5. Dokončení: Po upečení koláče pokapejte rozpuštěným máslem s rumem. Nechte vychladnout na mřížce.