Recept na nejlepší DONUTY, které budou ozdobou každého stolu… recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 80 minut
Jan, 14. 04. 2025

Pokud hledáte recept na elegantní a přitom jednoduchý vánoční dezert, právě jste ho našli. Princezniny donuty jsou lehoučké, krémové a na pohled doslova královské. Právem se stanou ozdobou vašeho slavnostního stolu. Připravte si je podle tradičního receptu, který zvládnete za pár minut!

Pro 10 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na krém:

Na šlehačku:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr, sůl a margarín. Přivedeme k varu. Jakmile směs začne vřít, za stálého míchání přisypáváme mouku a vaříme, dokud nevznikne hustá kaše, která se začne odlepovat od stěn hrnce. Necháme vychladnout. Vejce rozšleháme a postupně je zašleháváme do vychladlé kaše. Vzniklé hladké těsto přendáme do cukrářského sáčku a tvarujeme donuty na plech vyložený pečicím papírem. Dáváme rozestupy, těsto při pečení nabyde.
  • Pečení: Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C po dobu 20 minut, poté snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme dalších 15–20 minut. Troubu během pečení neotevíráme, aby těsto nespadlo. Po upečení necháme donuty vychladnout a rozkrojíme je napůl.
  • Krém: Žloutky a Gustin rozmícháme v troše studeného mléka. Zbytek mléka přivedeme k varu s cukrem a vanilkovým cukrem. Jakmile začne vřít, přilijeme žloutkovou směs a mícháme, dokud nezhoustne. Necháme vychladnout. Mezitím vyšleháme margarín do pěny a vmícháme do studeného pudinku. Krém dobře prošleháme.
  • Šlehačka a dokončení: Smetanu vyšleháme do tuha. Na spodní část každého donutu naneseme krém, navrch šlehačku a přiklopíme vrchní částí donutu. Posypeme moučkovým cukrem a můžeme servírovat.

Doba přípravy:

10 minut těsto + 40 minut pečení + 30 minut krém a kompletace

Celkem: cca 1 hodina 20 minut

Počet porcí:

10–12 donutů

Závěr:

Tyto princezniny donuty nejsou jen lahodným dezertem, ale také okouzlujícím kouskem, který přitáhne pozornost na každé slavnostní tabuli. Jejich nadýchané těsto, jemný vanilkový krém a smetana tvoří kombinaci, které se nedá odolat. Ať už je podáváte o Vánocích, na oslavě nebo jen tak ke kávě – úspěch máte zaručen!