Recept na krémeš – stačí vám listové těsto a vanilkový pudink recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 45 minut
Jan, 29. 05. 2025

Tento krémeš je osvědčenou klasikou: křupavé listové těsto, bohatý vanilkový pudinkový krém a lehký mascarpone-šlehačkový krém vytvářejí dezert, který si zamilujete na první sousto.

Pro 12 porcí

Ingredience

Těsto:

Pudinkový krém:

Mascarpone-šlehačkový krém:

Postup přípravy

  • Příprava listového těsta: Pláty propíchněte vidličkou, aby při pečení nekypěla. Jeden z plátů můžete předem nakrájet na čtverečky, usnadní to pozdější porcování. Pečte na 180 °C (horkovzduch 160 °C) do zlatova (cca 15 min). Nechte vychladnout.
  • Vanilkový pudinkový krém: Uvařte pudinky podle návodu v 700 ml mléka. Nechte je zcela vychladnout a pak do nich zašlehejte máslo pokojové teploty, až vznikne hladký krém.
  • Mascarpone-šlehačkový krém: Vyšlehejte šlehačku se ztužovači dotuha. Přidejte mascarpone a doslaďte cukrem podle chuti. Šlehejte jen tolik, aby byla směs krémová a pevná.
  • Sestavení krémeše: Na spodní upečený plát rovnoměrně rozetřete pudinkový krém. Na něj naneste mascarpone-šlehačkový krém a uhladťe povrch. Přiklopte druhým plátem listového těsta.
  • Odležení: Krémeš zakryjte a nechte v lednici minimálně 12 hodin (nejlépe přes noc), aby chutě i konzistence dokonale dozrály.
  • Porcování a servírování: Ostrým nožem nakrájejte na 12–16 kousků a podávejte vychlazené.

Časová náročnost a počet porcí

  • Aktivní příprava: 30 min

  • Pečení: 15 min

  • Chlazení: min. 12 h

  • Celkově: cca 12 h 45 min (včetně odležení)

  • Počet porcí: 12–16

Závěr

Klasický krémeš z listového těsta a vanilkového pudinku je díky své jednoduchosti i bohaté chuti dokonalým dezertem pro každou příležitost. Díky vrstvenému řezu a dlouhému odležení dosáhnete neodolatelné krémové struktury, kterou ocení rodina i přátelé.