Rakvičkové cukroví: tradiční vánoční klenot, který se rozplývá na jazyku recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 100 minut
Jan, 14. 11. 2025

Vánoce si bez vůně čerstvě upečeného cukroví umí představit jen málokdo. Rakvičkové cukroví patří mezi klasiku, která na svátečním stole nikdy nezklame. Křehké, jemné a lahodné linecké těsto doplněné o elegantní zdobení z něj dělá skutečný symbol vánoční pohody. Připravte si tento osvědčený recept a přeneste kouzelnou atmosféru Vánoc i do své kuchyně.

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Do větší mísy nasypte mouku a přidejte na kousky nakrájené máslo. Pomocí prstů nebo kuchyňského robota zpracujte směs do jemné drobenky.
  • Spojení surovin: Přidejte cukr, žloutky, vanilkový cukr a špetku soli. Vypracujte hladké a kompaktní těsto, které se nebude lepit na ruce.
  • Odpočinek těsta: Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho odpočívat v lednici alespoň 1 hodinu. Díky tomu získá potřebnou pružnost a bude se s ním lépe pracovat.
  • Tvarování cukroví: Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto rozválejte na lehce pomoučeném válu na tloušťku asi 3–4 mm a vykrajujte různé tvary podle libosti.
  • Pečení: Připravené kousky přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10–12 minut, dokud nezezlátnou. Po vychladnutí můžete cukroví zdobit cukrovou polevou, perličkami nebo jemně pocukrovat.

Doba přípravy

Celková doba: přibližně 1 hodina 40 minut (včetně chlazení těsta)

Počet porcí

Z uvedeného množství připravíte přibližně 40 kusů cukroví.

Závěr

Rakvičkové cukroví je důkazem, že v jednoduchosti je krása. Křehké těsto, jemná chuť a elegantní vzhled dělají z těchto drobných lineckých dortíčků oblíbenou vánoční pochoutku už po generace. Podávejte je s horkým čajem nebo svařeným vínem a nechte se unést kouzlem Vánoc. Tento recept se jistě stane součástí vašich každoročních svátečních příprav.