Pudinkový zákusek s vanilkovým krémem a kakaovým korpusem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 30 minut
Jan, 21. 08. 2025

Hledáte jemný a nadýchaný dezert, který si získá děti i dospělé hned po prvním soustu? Tenhle pudinkový zákusek s kakaovým korpusem a bohatým vanilkovým krémem je přesně ono. Snadná příprava, dostupné suroviny a spolehlivý výsledek – ideální na víkend, oslavy i „jen tak“ ke kávě.

Pro 12 porcí

Ingredience

Korpus:

Krém:

Na dokončení (volitelné):

Postup přípravy

  • Vanilkový základ krému Vejce vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny. Vmíchejte vanilkový pudink a mouku/škrob, poté metličkou rozšlehejte s částí z odměřeného mléka dohladka. Zbylé mléko přiveďte k varu, vlijte směs a za stálého míchání uvařte hustý pudink. Sejměte z plotny, povrch přikryjte fólií (aby se nevytvořil škraloup) a nechte zcela vychladnout.
  • Kakaový korpus Cukr s vejci a vanilkovým cukrem vyšlehejte do pěny. Přilijte olej, promíchejte. Vmíchejte prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva. Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
  • Dokončení krému Máslo vyšlehejte do pěny. Smetanu ušlehejte dotuha. Do vychladlého vanilkového základu nejprve po částech zašlehejte máslo, poté stěrkou zlehka vmíchejte šlehačku. Získáte hladký, nadýchaný krém.
  • Prokrojení a promazání Vychladlý korpus podélně rozřízněte na dva pláty. Spodní plát rovnoměrně potřete větší částí krému, přiklopte druhým plátem a zbytkem krému potřete povrch i boky.
  • Poleva (volitelné) Čokoládu s olejem rozpusťte ve vodní lázni a v tenké vrstvě rozetřete po vrchu zákusku. Nechte v lednici ztuhnout alespoň 1 hodinu, ideálně přes noc.

Počet porcí: 12

Forma: plech cca 30 × 20 cm

Celková doba přípravy: cca 1 hod 45 min (30 min příprava + 20 min pečení + 55 min chladnutí a kompletace)

Tipy

  • Do korpusu lze přidat lžíci kávy pro výraznější čokoládovou chuť.

  • Krém skvěle doplní tenká vrstva pikantního džemu (rybíz, višně) pod horním plátem.

  • Krájejte horkým, dočista otřeným nožem – řezy budou ukázkové.

Závěr

Pudinkový zákusek s kakaovým korpusem je klasika, která nikdy nezklame. Nadýchaný krém, vláčný plát a jednoduchá příprava z něj dělají dezert, po kterém se doma jen zapráší. Připravte ho den předem – po rozležení chutná ještě lépe a lépe se krájí.