Pudinkový koláč – tradiční recept, který si zamiluje celá rodina

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 60 minut
Jan, 24. 09. 2025

Pudinkové dezerty mají v českých domácnostech dlouhou tradici a patří mezi nejoblíbenější sladké moučníky. Tento pudinkový koláč původem z Polska je ale něčím výjimečný – jeho vláčné těsto a jemná krémová náplň se skvěle doplňují a vytvářejí dezert, který se doslova rozplývá na jazyku. Přitom je jeho příprava jednoduchá a zvládne ji i začátečník. Hodí se jako sladká tečka po obědě, ale i jako dezert ke kávě nebo čaji.

Pro 6 porcí

Ingredience

Ingredience na náplň:

volitelně: nastrouhaná citronová kůra nebo vanilkový cukr

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V hrnci přiveďte k varu vodu s máslem a špetkou soli. Jakmile se máslo rozpustí, vsypte mouku a za stálého míchání připravte hladké těsto, které se nebude lepit na stěny hrnce. Nechte mírně vychladnout.
  • Dokončení těsta: Do vlažného těsta postupně vmíchejte vejce a nakonec přidejte prášek do pečiva. Těsto rozdělte na dvě poloviny.
  • Pudinková náplň: Podle návodu uvařte pudink z mléka, cukru a pudinkového prášku. Pro jemnější chuť můžete přidat i trochu smetany nebo citronovou kůru. Náplň nechte krátce vychladnout.
  • Skládání koláče: Na plech vyložený pečicím papírem rozetřete první polovinu těsta. Na ni naneste pudinkovou náplň a zakryjte ji druhou polovinou těsta.
  • Pečení: Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 35–40 minut, dokud povrch nezezlátne. Po vychladnutí můžete koláč posypat moučkovým cukrem.

Čas přípravy a počet porcí

  • Celková doba přípravy: 60 minut

  • Počet porcí: přibližně 12 kousků

Závěr

Pudinkový koláč je nadýchaný, lehký a zároveň jemně krémový. Díky své jednoduchosti a skvělé chuti se hodí na rodinné oslavy, posezení s přáteli i jako rychlý dezert k odpolední kávě. Pokud máte rádi ovocné variace, můžete mezi vrstvy přidat plátky jablek, meruněk nebo jiného ovoce. Nejlépe chutná vychlazený, ideálně po několika hodinách v lednici.