Pudingové kostky s kysanou smetanou: Neodolatelný moučník s krémovou vrstvou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 90 minut
Jan, 04. 06. 2025

Pokud hledáte zákusek, který zaujme nejen na pohled, ale i svou jemnou chutí, pak jsou pudingové kostky s kysanou smetanou ideální volbou. Spojení nadýchaného dvoubarevného korpusu, pudingu, a svěží smetanové vrstvy s lehkým kakaovým posypem vytváří dezert, který zmizí ze stolu rychleji, než ho stihnete nakrájet. Tento recept je ideální na oslavy, návštěvy i jen tak ke kávě.

Pro 12 porcí

Ingredience

Korpus:

Pudingová vrstva:

Krém z kysané smetany:

Postup přípravy

  • Příprava pudingu: Pudinkový prášek rozmíchejte v troše mléka, přidejte cukr a zbytek mléka. Za stálého míchání uvařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout.
  • Příprava korpusu: Smíchejte hladkou a hrubou mouku s práškem do pečiva a solí. Vyšlehejte bílky se špetkou citronové šťávy na tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte vodu, olej, promíchejte a vmíchejte moučnou směs. Nakonec zlehka přimíchejte sníh. Polovinu těsta nalijte na plech vyložený pečicím papírem, do druhé poloviny vmíchejte kakao a lžící ho nalijte na světlé těsto. Promíchejte vidličkou pro mramorový efekt. Vlažný puding dejte po lžících na těsto – lehce se do něj zaboří. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 5 minut, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte ještě 40–45 minut bez otevírání dvířek. Nechte vychladnout.
  • Příprava smetanové vrstvy: Želatinu připravte dle návodu. Smíchejte s cukrem a kysanou smetanou, poté rovnoměrně rozetřete na vychladlý koláč. Dejte do lednice ztuhnout. Před podáváním posypte kakaem.
  • Na cca 12 porcí
  • Doba přípravy: cca 90 minut (včetně pečení a chlazení)

Závěr

Pudingové kostky s kysanou smetanou jsou skvělým příkladem toho, jak z běžných surovin vytvořit efektní a lahodný dezert. Kombinace jemného těsta, vanilkového pudingu a smetanového krému osloví každého milovníka sladkého. Nechte je dobře vychladit a užijte si jejich svěží chuť ke kávě nebo čaji.