Pro všechny milovníky jablek – OBRÁCENÝ jablečný krémeš! recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 40 minut
Jan, 22. 09. 2025

Poctivý plechový dezert s vrstvou šťavnatých jablek, nadýchaným piškotovým korpusem a jemným pudingovým krémem. Skvěle voní po skořici a vanilce a na řezu vypadá efektně díky „obrácenému“ skládání.

Pro 8 porcí

Ingredience

Těsto:

Jablková náplň:

Pudingová náplň:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Připravte jablka. Oloupaná a nastrouhaná jablka promíchejte s vanilkovým cukrem. Plech vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozprostřete jablečnou vrstvu.
  • Ušlehejte piškot. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny, přidejte vodu a vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce ho zapracujte do žloutkové hmoty. Těsto rozetřete na jablka.
  • Pečte. V troubě předehřáté na 180 °C pečte 25–30 minut do zlatova. Nechte zcela vychladnout na plechu.
  • Uvařte puding. Z mléka, Zlatého klasu a cukrů uvařte hustý puding, přikryjte fólií „na dotek“ a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Máslo vyšlehejte do pěny a po částech do něj zašlehejte vychladlý puding – vznikne hladký krém.
  • Obrácení a promazání. Zchladlý koláč opatrně vyklopte z plechu tak, aby jablka byla nahoře, a stáhněte papír. Na jablečnou vrstvu rovnoměrně rozetřete pudingový krém.
  • Šlehačka a čokoláda. Smetanu ušlehejte dotuha, naneste na krém a povrch posypte jemně strouhanou čokoládou. Nechte alespoň 2 hodiny vychladit a ztuhnout.

Čas a porce

Celková doba 1 hod 45 min (aktivně cca 40 min)

Počet porcí 16 kostek (plech cca 30 × 40 cm)

Tip:

Skvělá obměna je vynechat krém a jablka po vyklopení přímo polít čokoládovou polevou. Před servírováním můžete přidat kopeček šlehačky.

Závěr:

Obrácený jablkový krémeš je ideální, když chcete rychle upéct velký plech dezertu s jistotou úspěchu. Šťavnatá jablka udrží korpus krásně vláčný a lehký krém se smetanou dodá zákusku cukrárenský šmrnc. Skvěle chutná vychlazený a bez problémů vydrží v lednici i druhý den.