Připravte si tyto dokonalé utopené řízky v luxusním těstíčku recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 45 minut
Jan, 02. 07. 2025

Pokud chcete pozvednout klasiku smažených řízků na novou úroveň, vyzkoušejte tento recept: řízky marinované v jogurtu, křupavě obalené a poté pomalu dušené v aromatickém vývaru s máslem. Výsledkem je jemné, šťavnaté maso, které se vám rozpadá na jazyku.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Marinace Řízky osolte, opepřete a vložte do misky s bílým jogurtem. Zakryjte a nechte přes noc uležet v lednici.
  • Obalení Druhý den vyjměte řízky z jogurtu a nechte trochu okapat. Vejce rozšlehejte vidličkou v hlubokém talíři, strouhanku nasypte do druhého talíře. Každý řízek obalte nejprve ve vejci a poté ve strouhance.
  • Předpečení Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo. Obalené řízky smažte z obou stran dozlatova (cca 3–4 minuty z každé strany). Přendejte je na čistý plech nebo talíř.
  • Příprava vývaru V menším hrnci rozpustěte kostku bujónu v ½ l vody a přiveďte k varu.
  • Dušení utopených řízků Řízky naskládejte zpět na plech, zalijte připraveným vývarem. Na každý řízek položte kousek másla. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C bez přikrytí 10–15 minut, až se vývar částečně vstřebá a omáčka zhoustne.
  • Servírování Utopené řízky podávejte horké, nejlépe s dušenými bramborami nebo bramborovou kaší, která saví zbylou omáčku.

Celková doba přípravy

  • Příprava a obalení: 15 minut

  • Smažení: 15 minut

  • Příprava vývaru a dušení: 15 minut

  • Celkem aktivně: 45 minut + marinování přes noc

Závěr receptu

Tato varianta utopených řízků představuje noblesní obměnu tradičního smaženého masa. Marinování v jogurtu dodá řízkům jedinečnou jemnost, křupavá strouhanka a jemně rozpustné máslo v omáčce pak vytvoří bohatý a lahodný celek. Skvělá volba pro rodinný oběd i slavnostní večeři.