Pravé italské tiramisu z mascarpone: recept od kamarádky z Itálie (bez syrových vajec)

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 30 minut
Jan, 21. 08. 2025

Jestli milujete krémové dezerty ke kávě, tohle tiramisu si vás získá po prvním soustu. Recept pochází přímo z Itálie a stojí na poctivém mascarpone, nadýchaném krému a piškotech rychle namáčených v silné kávě s rumem. Žloutky se krátce prohřejí v parní lázni, takže výsledný krém je stabilní a bez syrových vajec. Ideální dezert na víkend i sváteční stůl.

Pro 8 porcí

Ingredience

Krém:

Na vrstvení:

Postup přípravy

  • Žloutkový základ Do žáruvzdorné mísy dejte žloutky a moučkový cukr. Postavte na hrnec s jemně vroucí vodou (mísa se nesmí dotýkat hladiny) a metlou šlehejte 10–15 minut, až směs zesvětlá, zhoustne a je horká na dotek. Sejměte z páry a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Krém z mascarpone Do vychladlých našlehaných žloutků vmíchejte mascarpone. Smetanu vyšlehejte do měkkých špiček a opatrně ji po částech zapracujte do směsi. Vznikne hladký, nadýchaný krém.
  • Káva na máčení Kávu nechte zcela vychladnout, promíchejte s rumem.
  • Vrstvení Piškoty namáčejte do kávy opravdu krátce (1–2 sekundy, jen lehký dotek) a skládejte těsně vedle sebe do formy cca 20 × 30 cm. Na první vrstvu piškotů rozetřete polovinu krému. Přidejte druhou vrstvu namočených piškotů a zakončete zbytkem krému.
  • Dokončení Povrch zarovnejte stěrkou, přikryjte a dejte chladit minimálně na 4–6 hodin, lépe přes noc. Před podáváním bohatě poprašte kakaem a krájejte ostrým nožem na úhledné porce.

Počet porcí: 8–10

Celková doba přípravy: 30 minut práce + chlazení 4–6 hodin (ideálně přes noc)

Tipy pro dokonalé tiramisu

  • Piškoty nepřemáčejte – příliš nasáklé se rozpadnou a dezert zvlhne.

  • Krém šlehejte do jemna, ne do másla. Smetanu zapracujte po částech a zlehka.

  • Pro dětskou verzi vynechte rum a použijte kávu bez kofeinu nebo kakaové mléko.

Závěr

Tiramisu podle tohoto italského receptu je krémové, lehké a přitom výrazně kávové – přesně tak, jak má být. Připravte ho den předem, chutě se krásně propojí a řezy budou držet tvar. Perfektní dezert pro všechny milovníky kávy i klasických italských sladkostí.