Pravé italské lasagne alla Bolognese nejsou jídlem na pár minut, ale výsledek stojí za to. Díky dlouhému vaření ragù, jemnému bešamelu a vrstvám plným chuti získáš pokrm, který voní jako nedělní oběd u italské nonny. Podávej s čerstvým listovým salátem a sklenkou červeného vína.
Pravé italské lasagne recept
- Snadné na přípravu
- 6 porcí
- 0 minut
Recept na pravé italské lasagne alla Bolognese, tak jak se připravují v tradičních domácnostech v severní Itálii. Tento recept kombinuje vrstvy čerstvých těstovin, bohaté boloňské omáčky (ragù), bešamelu a parmezánu. Výsledkem je syté a voňavé jídlo, které potěší každého milovníka italské kuchyně.
Pro 6 porcí
Ingredience
Video návod

Postup přípravy
- Na olivovém oleji osmaž cibuli, mrkev a celer do měkka. Přidej obě masa a opékej, dokud se nerozdrobí a nezmění barvu. Přilij víno, nech odpařit alkohol, pak přidej rajčata, protlak a mléko. Dochut solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Přikryj a vař na mírném ohni alespoň 90 minut, čím déle, tím lépe.
- V kastrůlku rozpusť máslo, přidej mouku a dobře promíchej. Vzniklou světlou jíšku za stálého míchání zalij mlékem. Vař za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne. Na závěr ochuť solí a muškátovým oříškem.
- Na dno máslem vymazaného pekáče dej trochu bešamelu. Pokračuj vrstvami: pláty těstovin, ragù, bešamel, parmezán. Takto vrstvi, dokud nedojde materiál. Poslední vrstvu tvoří bešamel s parmezánem.
- Peč v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná 160 °C) cca 35–40 minut, dokud není povrch zlatavý a lehce křupavý. Nech 10–15 minut odpočinout před krájením.