Pravá domácí huspenina podle babičky – poctivá želatina bez sáčků recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 30 minut
Jan, 22. 08. 2025

Tradiční babiččina huspenina (sulc) krok za krokem. Poctivý recept z vepřového kolena a nožiček, který perfektně želíruje bez sáčků. Návod, suroviny, tipy a doba přípravy.

Domácí huspenina je osvědčený klenot české kuchyně. Silný vývar z vepřových nožiček a kolena se díky přirozenému kolagenu krásně zatáhne do čiré želatiny, ve které se schová šťavnaté maso a zelenina. Žádné směsi, žádná chemie – jen trpělivé pomalé vaření a čistá chuť dětství.

Pro 12 porcí

Ingredience

Maso a kosti:

Zelenina a koření:

Tekutiny:

Postup přípravy

  • Namáčení a blanšírování: Maso a nožičky dobře omyjte, očistěte a namočte do studené vody na 3–4 hodiny. Poté vodu slijte, maso zalijte čistou studenou vodou, přiveďte k varu a 5 minut povařte. Vodu znovu slijte.
  • Dlouhé táhnutí vývaru: Hrnec znovu naplňte 5–5,5 l studené vody (aby byla cca 2 prsty nad masem), částečně přiklopte a velmi zvolna táhněte 5 hodin. Průběžně sbírejte pěnu a nečistoty.
  • Dochucení a zelenina: Zhruba 2 hodiny před koncem vývar osolte. Hodinu před koncem přidejte celou cibuli, mrkev, celer a bobkový list (případně i kuličky pepře). Vařte do změknutí masa i zeleniny.
  • Maso a česnek: Měkké maso a nožičky vyjměte, vývar přeceďte přes jemné sítko. Do horkého vývaru vmíchejte prolisovaný česnek. Maso natrhejte na menší kousky, kůži a chrupavky nasekejte najemno (zajišťují skvělé želírování). Zeleninu nakrájejte na malé kostičky.
  • Plnění nádob: Do hluboké mísy, formy nebo menších misek rozdělte maso a zeleninu, zalijte čirým vývarem až po okraj. Nechte zchladnout při pokojové teplotě, poté přesuňte do lednice.
  • Ztuhnutí a podávání: Nechte chladit 6–10 hodin (ideálně přes noc), až huspenina pevně zatuhne. Nakrájejte porce a podávejte s octem, cibulí a čerstvým pečivem.

Počet porcí: cca 12

Celková doba přípravy: 12–16 hodin (práce 30 minut, pomalé vaření 5 hodin, chlazení 6–10 hodin)

Tipy pro perfektní huspeninu

  • Čím více nožiček a kůží, tím jistější a pevnější želírování bez přídavné želatiny.

  • Vařte opravdu zlehka (táhnout), vývar zůstane čirý.

  • Pokud chcete zcela čirý sulc, vývar ještě jednou přeceďte přes plátýnko.

Závěr

Poctivá domácí huspenina odmění trpělivost čistou, plnou chutí a dokonale jemnou texturou. Skvěle se hodí na sviatoční stôl, ale i ako ľahká večera s chlebom a cibuľou. Urobte rovno väčšiu dávku – v chladničke vydrží niekoľko dní a na návštevy je ako stvorená.