Poctivá koprová omáčka z vývaru s kynutým knedlíkem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 40 minut
Jan, 23. 06. 2025

Koprová omáčka je klasikou české kuchyně, která rozděluje národ na dva tábory: ti, co ji milují, a ti, co ji nemusí. Pokud patříte do první skupiny, pak vás tento recept na poctivou koprovku z hovězího vývaru jistě potěší. Je jemná, krémová, lehce sladkokyselá a voní čerstvým koprem. Nejlepší chutná s nadýchaným kynutým knedlíkem.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava jíšky: Na středním plameni rozpusťte máslo a přisypte hladkou mouku. Vytvořte světle zlatou jíšku, kterou za stálého míchání opatrně zalijte horkým vývarem.
  • Vaření základu: Dobře rozmělete, aby se nevytvořily hrudky, a nechte vařit přibližně 20 minut. Občas promíchejte, aby se omáčka nepřipálila.
  • Dochucení: Po 20 minutách přidejte smetanu, ocet, cukr a sůl. Vše ochutnejte a dolaďte chuť dle vlastní preference. Krátce povařte, poté vypněte plamen.
  • Přidání kopru: Nakonec vmíchejte nasekaný čerstvý kopr. Ten se už nevaří, aby si zachoval svoji svěžest a chuť.

Podávání: Koprovku podávejte s nadýchaným kynutým knedlíkem a dle chuti doplňte vařeným hovězím masem nebo vařeným vejcem.

Celková doba přípravy: cca 40 minut
Počet porcí: 4

Závěr: Tato koprová omáčka z hovězího vývaru si zaslouží pevné místo ve vašem rodinném menu. Je to jednoduchý a chutný způsob, jak využít sezónní kopr a potěšit chuťové buňky těch, kteří milují tradiční českou kuchyni.