Plněné papriky zapečené se sýrem a zeleninou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 30 minut
Jan, 16. 09. 2025

Šťavnaté plněné papriky z hovězího masa, na voňavém zeleninovém základu a se zlatavou sýrovou krustou. Klasika v modernější a vyvážené verzi, která voní bylinkami a kořením a skvěle se hodí na nedělní oběd i slavnostní stůl.

Pro 4 porce

Ingredience

Na plněné papriky:

Zeleninový základ do pekáče:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Náplň V míse smíchejte mleté maso, uvařenou rýži, jemně nasekanou cibuli, petrželku a kopr. Ochuťte solí, kurkumou, sladkou paprikou, mletým koriandrem, pepřem a římským kmínem. Směs krátce „proklepejte“ rukou, aby zpevněla a dobře držela tvar.
  • Papriky Čtyři velké papriky rozkrojte podélně, odstraňte semínka a dutiny pevně naplňte masovou směsí. Lehce utlačte.
  • Zeleninový základ Na pánvi rozehřejte olej, orestujte cibuli dozlatova a přidejte mrkev. Po změknutí vmíchejte nakrájené papriky a čínské zelí. Restujte 3–4 minuty do poloměkka, přidejte rajčatový protlak, kostky rajčete a plátky česneku. Zalijte vodou, promíchejte a pod pokličkou duste 5 minut.
  • Pečení Zeleninovou směs rozprostřete do zapékací nádoby a navrch položte naplněné papriky řezem nahoru. Přikryjte navlhčeným pečicím papírem a alobalem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 45 minut.
  • Zapečení se sýrem Sejměte krytí, povrch posypte nastrouhaným sýrem a dopečte ještě 10 minut odkryté, aby vznikla zlatavá krusta.

Doba přípravy 30 minut

Celková doba cca 1 hodina 35 minut

Počet porcí 4

Servírování a tipy

Podávejte horké přímo na lůžku ze zeleninové směsi. Skvěle chutná s bramborovou kaší, rýží nebo s křupavým chlebem.

Chcete výraznější šťávu? Přilijte do zeleninového základu 100 ml vývaru. Pikantnější verze vznikne přidáním špetky chilli nebo kajenského pepře do náplně. Sýr můžete obměnit za čedar či ementál, případně přidat pár lžic zakysané smetany do zeleninového základu pro krémovější výsledek.

Závěr

Tyto plněné papriky zapečené na voňavé zelenině s křupavou sýrovou čepicí jsou důkazem, že poctivá klasika může chutnat moderně a vyváženě. Díky bylinkám a koření je maso šťavnaté a chuťově plné, zeleninové lůžko dodá svěžest a šťávu. Recept si rychle najde místo ve vašem týdenním repertoáru i na slavnostním stole.