Pistáciové hvězdičky – vánoční cukroví, které děláme každý rok recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 37 porcí
  • 60 minut
Jan, 01. 12. 2025

Pistáciové hvězdičky patří mezi ty recepty, které se předávají v rodině roky. Jsou jemné, měkké, voňavé a díky pistáciím mají krásnou zelenou barvu, která mezi ostatním cukrovím okamžitě vynikne. Kombinace máslového těsta, pistáciové vrstvy a bílkového sněhu vytváří neuvěřitelně harmonickou chuť. Pokud hledáte cukroví, které je nejen krásné na pohled, ale i dokonale chutné, tenhle recept je sázka na jistotu.

Pro 37 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na pistáciovou vrstvu:

Na polevu:

Postup přípravy

  • Příprava těsta V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem moučka a vanilkovým cukrem do jemné pěny. Přidejte vejce a krátce prošlehejte. Poté zapracujte prosátou mouku se špetkou soli. Vytvoříte kompaktní těsto, které zabalte do potravinové fólie a dejte na 20 minut do lednice.
  • Pistáciová vrstva Mleté pistácie promíchejte s cukrem. Bílky vyšlehejte se lžičkou citronové šťávy do pevného sněhu a jemně ho vmíchejte do pistáciové směsi. Vznikne jemná zelená hmota.
  • Tvarování hvězdiček Těsto vyválejte na plát o tloušťce cca 5 mm a vykrajujte větší hvězdičky. Ty přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Na každou hvězdičku naneste tenkou vrstvu pistáciové náplně.
  • Pečení Předehřejte troubu na 170 °C. Hvězdičky pečte 15–18 minut, dokud okraje nezezlátnou. Nechte zcela vychladnout.
  • Citronová poleva Cukr moučka smíchejte s citronovou šťávou do hladké, husté polevy. Naneste ji na vrchní část hvězdiček. Pokud chcete, ozdobte je malými pistáciovými hvězdičkami nebo posypkou z nasekaných pistácií.

Rychlé informace

Počet porcí: cca 40–50 hvězdiček

Doba přípravy: 40 minut

Doba pečení: 15–18 minut

Celkový čas: cca 60 minut + chlazení

Tipy a ověření receptu

  • Použij nesolené pistácie – výrazně ovlivní chuť.

  • Bílková pistáciová vrstva při pečení krásně zpevní a zůstane vláčná.

  • Polevu neřeď příliš – má držet tvar a vytvořit bílou hladkou vrstvu.

  • Hvězdičky skladuj v chladnu, časem ještě zvláční a chuťově zesílí.