Piškotová roláda s meruňkovou marmeládou, máslovo-pudinkovým krémem a kokosem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 90 minut
Jan, 05. 09. 2025

Klasika, která nikdy nezklame. Nadýchaný piškotový plát, pikantní domácí meruňková marmeláda, jemný máslovo-pudinkový krém a nakonec kokosový kabátek. Díky hutnějšímu pokapání rumem (případně Malibu) je roláda krásně šťavnatá a drží tvar i při krájení.

Pro 12 porcí

Ingredience

Piškotový plát:

Krém:

Na dokončení:

Kakaová varianta:

Postup přípravy

  • Piškotový plát: Troubu předehřejte na 200 °C (horní/dolní ohřev). Vejce s cukrem (a špetkou soli) vyšlehejte 6–8 minut do velmi husté, světlé pěny. Mouku (případně s kakaem) prosejte a stěrkou lehce vmíchejte jen do spojení. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem do tenké roviny a pečte 8–10 minut do světle zlaté barvy. Hned po vytažení přesuňte papír s plátem z horkého plechu na chladnější pracovní desku, aby neoschl.
  • Pudink a krém: Z mléka, pudinkových prášků a cukru uvařte hustý pudink. Povrch zakryjte fólií „na dotek“ a nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu. Máslo vyšlehejte do pěny, postupně po lžících zašlehejte studený pudink, vanilkový cukr a rum. Krém má být hladký a nadýchaný.
  • Plnění: Vychladlý plát jemně stáhněte z papíru, z lícové strany ho rovnoměrně pokapejte rumem/Malibu (nemá se máčet). Potřete tenkou vrstvou meruňkové marmelády, na ni rozetřete souvislou vrstvu krému (trochu si nechte na povrch).
  • Stočení a obalení: Plát pevně srolujte po delší straně. Povrch potřete tenkou vrstvou zbylého krému a obalte v nasypaném kokosu. Zaviňte do fólie a dejte alespoň na 30 minut vychladit, aby roláda zpevnila.
  • Servírování: Krájejte ostrým nožem na tenké plátky. Podávejte vychlazené.

Celková doba přípravy: 1 hodina 30–45 minut 

Počet porcí: 12–14 plátků

Tipy Pro Jistotu Úspěchu

  • Piškot nepřepečte – musí zůstat pružný. Po upečení ho nenechávejte na rozpáleném plechu, aby nevyschl.

  • Pudink a máslo musí mít stejnou teplotu; jinak krém řídne. Kdyby se srazil, krátce ho prošlehejte se lžící teplého pudinku.

  • Na výraznější ovocnou linku přidejte pod krém ještě pár kapek citronové šťávy do marmelády.

  • Rum či Malibu jsou volitelné; bez alkoholu použijte pomerančový sirup.

Závěr

„Obyčejná“ piškotová roláda je důkaz, že z poctivých surovin vznikne dezert s efektem cukrárny. Nadýchaný plát, meruňková marmeláda, hladký máslovo-pudinkový krém a kokosový finiš – kombinace, která se neomrzí. Recept si uložte mezi jistoty k nedělní kávě i rodinným oslavám.