Pečený domácí kečup z trouby recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 150 minut
Jan, 05. 09. 2025

První domácí kečup se nezapomíná. Tato pečená verze je koncentrovaná, sytě zbarvená a chuťově plná – všechno zásluhou pomalého pečení nasucho v troubě. Rajčata, papriky, cibule, česnek, jablka a špetka koření se spojí do hladké omáčky, která skvěle drží tvar na hranolkách i v burgeru. Po rozmixování ji jen horkou plníte do sklenic a krátce zasterilujete.

Pro 8 porcí

Ingredience

Volitelné dochucení:

Postup přípravy

  • Všechno na plech: Troubu předehřejte na 200 °C (horní/dolní ohřev). Rajčata, papriky, cibuli, česnek, jablka (a případně řepu a švestky) nakrájejte na větší kusy. Vložte do hlubokého plechu, přidejte sůl, cukr, papriku, ocet, bobkové listy, hřebíček, nové koření a případné chilli/skořici. Důkladně promíchejte.
  • Pečení bez poklice: Pečte cca 1 hodinu a 30 minut odkryté, aby se přebytečná voda odpařila. Během pečení 1–2× promíchejte, aby se nic nepřichytávalo.
  • Mixování a pasírování: Koření v celku (bobkový list) vyjměte. Směs přelijte do hrnce a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Pro extra jemný kečup propasírujte přes jemné sítko.
  • Doladění chuti: Krátce provařte 3–5 minut, ochutnejte a případně upravte sladkost/citronovost (cukrem/kapkou octa). Hustotu můžete upravit krátkým odpařením bez poklice.
  • Plnění a sterilace: Horký kečup lijte do čistých, vyhřátých sklenic až po okraj, otřete hrdla a pevně zavíčkujte. Sterilujte při 80 °C po 20 minut (u větších sklenic 25 minut). Nechte vychladnout, skladujte v chladu a temnu. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do 2–3 týdnů.

Celková doba přípravy: 2 hodiny 30 minut (25 min. příprava + 90 min. pečení + 15 min. mixování a doladění + 20 min. sterilace)

Výnos: cca 1,6–2,0 l (6–8 sklenic po 300 ml)

Tipy A Obměny

  • Sytá barva: Malý kousek červené řepy udělá kečup rubínový, v chuti zůstane v pozadí.

  • Dětská verze: Vynechte chilli a švestky, cukr snižte na 180 g, ocet přidávejte postupně.

  • Uzený nádech: Špetka uzené papriky (0,5 lžičky) nebo pár minut kouřové soli na závěr.

  • Hustota: Pokud je kečup řidší, dál ho lehce odpařte na mírném ohni, mícháním předejdete připálení.

Servírování

Domácí kečup se hodí k hranolkům, burgerům, grilovanému masu, do sendvičů i na domácí pizzu. Skvěle ochutí i omáčky na těstoviny či dušenou zeleninu – stačí lžíce kečupu na konečné dochucení.

Závěr

Pečený kečup z trouby je nejjednodušší cesta k intenzivní rajčatové chuti bez dlouhého stání u plotny. Díky ovoci a koření získáte vyvážený sladkokyselý profil, který předčí většinu kupovaných variant. Jakmile si najdete svůj poměr cukru a octa, máte rodinnou stálici do spíže.