Celková doba přípravy: 2 hodiny 30 minut (25 min. příprava + 90 min. pečení + 15 min. mixování a doladění + 20 min. sterilace)
Výnos: cca 1,6–2,0 l (6–8 sklenic po 300 ml)
Tipy A Obměny
-
Sytá barva: Malý kousek červené řepy udělá kečup rubínový, v chuti zůstane v pozadí.
-
Dětská verze: Vynechte chilli a švestky, cukr snižte na 180 g, ocet přidávejte postupně.
-
Uzený nádech: Špetka uzené papriky (0,5 lžičky) nebo pár minut kouřové soli na závěr.
-
Hustota: Pokud je kečup řidší, dál ho lehce odpařte na mírném ohni, mícháním předejdete připálení.
Servírování
Domácí kečup se hodí k hranolkům, burgerům, grilovanému masu, do sendvičů i na domácí pizzu. Skvěle ochutí i omáčky na těstoviny či dušenou zeleninu – stačí lžíce kečupu na konečné dochucení.
Závěr
Pečený kečup z trouby je nejjednodušší cesta k intenzivní rajčatové chuti bez dlouhého stání u plotny. Díky ovoci a koření získáte vyvážený sladkokyselý profil, který předčí většinu kupovaných variant. Jakmile si najdete svůj poměr cukru a octa, máte rodinnou stálici do spíže.