Pečené brambory s česnekem a oreganem: jednoduchý recept plný chuti

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 70 minut
Jan, 04. 11. 2025

Pečené brambory patří k nejoblíbenějším přílohám, které se hodí ke grilovanému masu, rybě, guláši i salátům. Tento recept je velmi jednoduchý, ale díky česneku, máslu a oreganu získají brambory delikátní vůni a výraznou chuť. Navíc nevyžaduje žádné speciální suroviny – vše běžně najdete doma.

 

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 200 °C. Brambory důkladně omyjte a osušte.
  • Každou bramboru podélně nařežte, ale neprořízněte úplně – spodní část musí zůstat vcelku.
  • Česnek nakrájejte na tenké plátky a vložte je do vytvořených řezů v bramborách.
  • Z másla a oleje připravte směs. Vmíchejte oregano a sůl.
  • Brambory položte na plech, ideálně do připravených malých mističek z alobalu, a pomocí štětce je potřete polovinu směsi. Zbytek naneste rovnoměrně nahoru.
  • Pečte přibližně 50 minut, dokud nejsou brambory měkké a na povrchu zlatavé.
  • Nechte krátce odpočinout, vyjměte z fólie a podávejte.

Celková doba přípravy

cca 70 minut (příprava 20 minut + pečení 50 minut)

Počet porcí

4 porce

Závěr receptu

Pečené brambory s česnekem a oreganem jsou nadčasová klasika, která nadchne každého milovníka aromatických příloh. Tento recept vyniká jednoduchostí a silnou chutí, kterou vytváří kombinace másla, česneku a bylinek. Dá se servírovat k masovým jídlům, rybám, salátům i podzimním gulášům. Navíc jsou brambory přirozeně bez lepku a nutričně hodnotné, takže tento recept ocení celá rodina.