Pečená rajčata v oleji s bylinkami: zimní zásoba chuti bez kompromisů recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 30 minut
Jan, 16. 09. 2025

Voňavá pečená rajčata s česnekem, tymiánem a rozmarýnem jsou dokonalou alternativou k mdlým zimním plodům. Poctivá příprava v troubě vytáhne z rajčat maximum sladkosti a chuti umami. Stačí je pak zalít kvalitním olivovým olejem a máte vždy po ruce základ na omáčky, těstoviny, bruschettu i saláty.

Pro 12 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava rajčat Rajčata důkladně omyjte a nakrájejte na plátky. Rozložte je v jedné vrstvě na plechy vyložené pečicím papírem. Osolte a rovnoměrně zasypte tymiánem a rozmarýnem.
  • Pečení Pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 60 minut, až pustí šťávu, zkoncentrují se a okraje lehce zezlát­nou. Během pečení jednou promíchejte a plechy případně protočte.
  • Česnek a sklenice Česnek oloupejte a nasekejte najemno. Připravte si čisté suché sklenice o objemu 450–600 ml. Na dno každé sklenice dejte špetku nasekaného česneku a trochu sušeného tymiánu.
  • Plnění Ještě teplá pečená rajčata vrstvěte do sklenic, mezi vrstvy přidávejte špetku česneku. Zalejte olivovým olejem tak, aby byly všechny kousky zcela potopené a nezůstaly vzduchové bubliny. Okraje sklenic otřete, pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uložení Po vychladnutí sklenice vraťte víčkem nahoru a uložte do lednice. Při odebírání používejte vždy čistou suchou lžičku. Průběžně kontrolujte, že jsou rajčata stále zcela ponořená v oleji.

Doba přípravy 30 minut

Doba pečení 60 minut

Celková doba cca 2 hodiny (včetně chladnutí a plnění)

Výtěžnost 5–6 × 600 ml nebo 7–9 × 450 ml sklenic

Využití a tipy

  • Skvělé do rychlé rajčatové omáčky, na těstoviny, risotto, bruschettu, do sendvičů, salátů i k masu.

  • Olej z rajčat nevyhazujte, je plný chuti. Použijte ho na dochucení salátů, na pečení zeleniny nebo jako základ omáček.

  • Pro jemně pálivou verzi přidejte při pečení špetku chilli vloček.

  • Skladujte v lednici a spotřebujte ideálně do 2–3 měsíců. Po otevření sklenici co nejdříve dopoužívejte a obsah vždy udržujte pod hladinou oleje.

Závěr

Pečená rajčata v oleji jsou jednoduchý způsob, jak si uchovat letní chuť po celý podzim a zimu. V pár krocích získáte poctivý polotovar, který zrychlí vaření a zároveň pozvedne každé jídlo. Kvalitní olivový olej, bylinky a trpělivost v troubě jsou jediná tajemství úspěchu.