Pavlova – nadýchaný sněhový zákusek s mascarpone a ovocem recept

0
(0)

  • Sředně těžká přípava
  • 8 porcí
  • 25 minut
Jan, 22. 05. 2025

Pavlova patří mezi nejoblíbenější letní dezerty díky své lehké konzistenci, křupavému povrchu a krémové náplni. Originální kombinace bílků, cukru a křupavého bezé se dokonale doplňuje s ovocem a šlehačkou. Následující recept vás provede přípravou krok za krokem.

Pro 8 porcí

Ingredience

volitelně:

Postup přípravy

  • Příprava trouby Předehřejte troubu na 100–120 °C (horkovzduch 80–100 °C). Plech vyložte pečicím papírem.
  • Šlehání bílků Do čisté a odmaštěné mísy dejte bílky se špetkou soli a šlehejte metlou nebo mixérem, dokud nezačnou tuhnout.
  • Přidávání cukru Postupně – po lžících – dosypávejte cukr a pokračujte ve šlehání, až vznikne hustý, lesklý a pevný sníh (cca 5–7 minut).
  • Zpevnění bezé Jemně zapracujte vinný ocet (nebo citronovou šťávu), škrob a případně vanilkovou esenci.
  • Tvarování bezé Pomocí zdobícího sáčku nebo lžíce vytvarujte na plech 6–8 hnízd či plochých kruhů (průměr cca 10 cm) s mírným okrajem, kam později nasadíte krém.
  • Sušení v troubě Vložte do předehřáté trouby a sušte 1,5–2 hodiny. Bezé by mělo být zevně křupavé a uvnitř lehce vláčné. Po dovaření troubu vypněte a nechte bezé zcela vychladnout při dvířkách pootevřených.
  • Příprava krému Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem do pevna. V jiné míse krátce promíchejte mascarpone, poté ho spojte se šlehačkou.
  • Finální sestavení Na každé bezé „hnízdo“ naneste vrstvu mascarpone krému a do středu naaranžujte čerstvé ovoce. Ihned podávejte.

Časová náročnost a počet porcí

  • Příprava bezé a krému: 25 min

  • Sušení bezé v troubě: 90–120 min

  • Dokončení a zdobení: 10 min

  • Celková doba: 2 hodiny – 2 hodiny 45 min

  • Počet porcí: 6–8 kusů

Závěr

Pavlova představuje okouzlující kombinaci křupavého bezé, jemného mascarpone krému a svěžího ovoce. Díky pomalému sušení v mírné teplotě zůstane korpus vláčný uvnitř a křupavý navenek. Tento dezert je ideální pro letní posezení i slavnostní příležitosti – postačí změna ovoce nebo dochucení krému a pokaždé získáte novou variaci.