Panna cotta do skleničky bez želatiny: Lehké letní vrstvené mini dezerty recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 3 porce
  • 80 minut
Jan, 04. 09. 2025

Rychlý, osvěžující a spolehlivý dezert „do poháru“, který zvládnete i bez želatiny. Křupavý sušenkový základ, jemný smetanovo-jogurtový krém a navrch teplá ovocná omáčka, která po zchladnutí krásně zpevní a zvýrazní chuť. Ideální na léto, když nechcete zapínat troubu.

Pro 3 porce

Ingredience

Sušenkový základ:

Krém:

Ovocná poleva:

Postup přípravy

  • Základ: Sušenky rozmixujte či rozdrťte najemno a promíchejte se změklým máslem. Drobečky rozdělte do 3 skleniček a zadní stranou lžičky upěchujte na dno. Dejte chladit.
  • Krém: Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem do pevných špiček. V jiné míse spojte jogurt se smetanovým sýrem, poté stěrkou zlehka vmíchejte šlehačku. Krém rovnoměrně rozdělte do skleniček na sušenkový základ a vraťte na minimálně 1 hodinu do lednice.
  • Ovocná poleva: Ovoce dejte do rendlíku s cukrem a citronovou šťávou. Za mírného varu míchejte 2–3 minuty, až se cukr rozpustí a ovoce pustí šťávu. Nechte 5–10 minut vychladnout.
  • Dokončení: Na ztuhlý krém navrstvěte vlažnou ovocnou směs. Skleničky opět uložte do lednice až do podávání.

Celková doba přípravy: 1 hodina 20 minut (10 minut příprava + 10 minut ovocná omáčka + 60 minut chlazení)

Počet porcí: 3 (podle velikosti skleniček)

Tipy a obměny

  • Sladkost upravte dle chuti; kyselé bobule snesou o něco více cukru.

  • Bez laktózy: sáhněte po bezlaktózovém jogurtu, smetaně i smetanovém sýru.

  • Základ lze obměnit: kakaové sušenky pro „black & white“ efekt, nebo přidejte špetku skořice.

  • Potřebujete více porcí? Recept snadno násobte podle počtu hostů; krém drží tvar i ve větších sklenkách.

Servírování

Podávejte dobře vychlazené. Dezert je nejhezčí ve skleničkách s vyšším sloupcem krému a tenčí vrstvou ovoce navrchu – chuťově vyvážené a vizuálně čisté.

Závěr

Panna cotta do skleničky bez želatiny je skvělý kompromis mezi rychlostí a luxusním dojmem. Křupavý základ, lehký krém a svěží ovocná poleva vytvoří dezert, který se hodí k nedělní kávě i na letní oslavu. Mějte tenhle recept v záloze – suroviny jsou běžné a výsledek spolehlivě boduje.