Ovocný koláč, který se jednoduše rozplývá v ústech – rychlý recept na kefírový koláč

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 55 minut
Jan, 02. 07. 2025

Hledáte dezert, který je zároveň jemný, vláčný a plný čerstvého ovoce? Tento kefírový ovocný koláč si zamilujete pro jeho jednoduchou přípravu a lahodnou chuť, která se doslova rozplývá na jazyku. Místo bobulovin ho můžete obměnit plátky jablek a získáte stejně skvělý výsledek.

Pro 8 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Suché ingredience V míse smíchejte prosátou hladkou mouku s 160 g cukru, práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a solí.
  • Těsto Přidejte měkké máslo, vejce a kefír. Pomocí ručního mixéru nebo šlehače zpracujte do hladké a vláčné konzistence.
  • Příprava plechu Kulatý plech (Ø 24 cm) vyložte pečicím papírem. Těsto nalijte doprostřed a rovnoměrně rozetřete až ke krajům.
  • Ovoce Ovoce navršte na povrch těsta a lehce je do něj zatlačte, aby se při pečení nevyplavalo.
  • Posypání Koláč posypte zbývajícími 2 lžícemi cukru, které vytvoří křupavou krustu.
  • Pečení Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 25 minut. Kontrolu provedete párátkem – musí vyjít čisté.
  • Vychlazení Nechte koláč ve formě 15 minut mírně vychladnout, poté ho podélným nožem oddělte od stěn a vyklopte na mřížku. Před podáváním nechte zcela vychladnout.

Počet porcí

8–10 porcí (kulatý plech Ø 24 cm)

Celková doba přípravy

  • Příprava těsta a skládání: 15 minut

  • Pečení: 25 minut

  • Vychlazení: 15 minut

  • Celkem: 55 minut

Závěr receptu

Tento kefírový ovocný koláč je ideální volbou pro každou příležitost – od rodinné snídaně po dezert k odpolední kávě. Díky kefíru zůstává těsto neobyčejně vláčné a ovoce mu dodává svěží nádech, který zpříjemní i nejteplejší dny.