Ovocné řezy „Karpaty“ – svěží variace na klasický krémeš recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 15 porcí
  • 150 minut
Jan, 16. 07. 2025

Tento dort připomíná známý krémeš, ale místo pevného krému se v něm skrývá svěží ovocná nádivka. Kombinace jemného pudinkového krému, čerstvého ovoce a nadýchaného pečeného těsta z něj dělá ideální letní dezert.

Pro 15 porcí

Ingredience

Těsto:

Krém 1 (vanilkový pudinkový krém):

Ovocná náplň:

Postup přípravy

  • Příprava těsta (listové–šlehačkové) a) V hrnci svařte vodu se solí a máslem. Přisypte mouku a za stálého míchání vytvářejte hladkou hmotu, která se odlepí od stěn. b) Nechte mírně vychladnout, poté vmíchejte jedno vejce po druhém. Těsto rozdělte na dvě části.
  • Pečení plátů a) Troubu předehřejte na 200 °C. b) Obě poloviny těsta samostatně vyválejte na plechy vyložené pečicím papírem do tvaru obdélníku. c) Pečte každou vrstvu 15 min, až mírně zlátnou. Nechte zchladnout.
  • Vanilkový krém a) V hrnci smíchejte mléko, cukr a pudinky. Za stálého míchání uvařte hustý pudink. Nechte mírně vychladnout. b) Do teplého pudinku zašlehejte změklé máslo na hladký krém. Rozetřete na první plát těsta.
  • Ovocná náplň a) Ovoce smíchejte s cukrem a krátce povařte, až pustí šťávu. b) Vmíchejte škrob rozmíchaný v trošce vody a provařte do zhoustnutí. Nechte zcela vychladnout. c) Navrstvěte na vanilkový krém.
  • Šlehačka a dokončení a) Smetanu vyšlehejte do tuhé šlehačky. Rovnoměrně ji rozetřete na ovocnou vrstvu. b) Přikryjte druhým plátem těsta a lehce přitlačte. c) Nechte v chladu minimálně 1 h ztuhnout. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Celková doba přípravy

  • Příprava a pečení těsta: 45 min

  • Příprava krému: 20 min

  • Vaření ovocné náplně: 10 min

  • Šlehání šlehačky a vrstvení: 15 min

  • Chlazení: 1 h

    Celkem: cca 2 h 30 min

Závěr

Tyto ovocné řezy „Karpaty“ budou vynikajícím zpestřením vašeho letního cukroví. Díky vrstvení a pevnému pudinkovému základu skvěle drží tvar, přitom nabídnou svěží ovocnou chuť a nadýchanou šlehačku. Vyzkoušejte je na rodinnou oslavu nebo jen tak k odpolední kávě.