Ovocné koláče z kynutého těsta s tvarohem, meruňkami a borůvkami recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 30 minut
Jan, 24. 07. 2025

Tyto voňavé koláče z jemného kynutého těsta plněné tvarohem a posypané meruňkami s borůvkami jsou dokonalou letní pochoutkou. Ideální na sváteční snídani nebo jako dezert ke kávě. Pojďme se podívat na celý recept!

Pro 12 porcí

Ingredience

Kynuté těsto:

Tvarohová náplň:

Ovoce:

Drobenka:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Do mísy rozdrobte droždí, přidejte 1 lžíci cukru, zalijte vlažným mlékem a nechte 10 minút vzejít kvásek.
  • Těsto: Do velké mísy prosejte mouku, přidejte zbylý cukr a sůl. Vmíchejte vejce, změklé máslo a kvásek. Vypracujte hladké nelepivé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 60 minút, až zdvojnásobí objem.
  • Tvarohová náplň: V misce smíchejte tvaroh s cukry do hladké krémové konzistence.
  • Drobenka: V malé míse rukama zapracujte mouku, cukr a studené máslo, až vzniknou hrubé drobečky.
  • Tvarování koláčů: Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. Každou rozválejte na pomoučněném vále na oválný nebo obdélný plát velikosti plechu. Položte na plechy vyložené pečicím papírem.
  • Plnění a zdobení: Na každý plát najemno rozetřete tvarohovou náplň, nechte 1 cm okraje volný. Na jednu polovinu rozložte meruňky, na druhou borůvky. Posypte celou plochu drobenkou.
  • Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Pečte 20–25 minut dozlatova.
  • Dokončení: Hotové koláče nechte mírně vychladnout, potom nakrájejte na porce.

Počet porcí

12 porcí (z 2 větších plechů)

Celková doba přípravy

  • Aktivní příprava: 30 min

  • Čekání na vykynutí: 60 min

  • Pečení: 25 min

    Celkem: 2 hodiny —  2 hod 55 min

Závěr

Tyto ovocné koláče spojují nadýchané kynuté těsto, jemný tvarohový krém a šťavnaté ovoce. Skvěle se hodí ke snídani, odpolední kávě i jako dezert na oslavy. Uchovávejte je zakryté, aby si dlouho udržely vláčnost – a připravte si je hned, co ovoce dozraje!