Ovocné jahodové knedlíky z kynutého těsta: Klasika české kuchyně recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 90 minut
Jan, 23. 06. 2025

Jahodové knedlíky z kynutého těsta jsou jedním z nejoblíbenějších letních pokrmů, které připomínají dětství a vůni babiččiny kuchyně. Tento tradiční recept vás krok za krokem provede přípravou měkkých, nadýchaných knedlíků plněných čerstvými jahodami. Jsou skvělé jako hlavní chod i sladký oběd pro celou rodinu.

Pro 8 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava kvásku Do misky rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru a trochu vlažného mléka. Nechte kvásek vzejít na teplém místě asi 10–15 minut.
  • Těsto Do velké mísy nasypte mouku, přidejte sůl, vejce, kvásek a zbytek mléka. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Zakryjte utěrkou a nechte kynout přibližně 45 minut, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
  • Tvarování knedlíků Vykynuté těsto rozdělte na stejné díly. Každý kousek rozplácněte v dlani, vložte omytou jahodu a zabalte do tvaru knedlíku. Dejte stranou a nechte ještě chvíli odpočívat.
  • Vaření Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu. Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte 8 minut. V polovině vaření je opatrně otočte. Po uvaření je vyjměte, propíchejte vidličkou, aby unikla pára, a potřete rozpuštěným sádlem, aby neosychaly.

Celková doba přípravy: 90 minut

Počet porcí: 20–24 knedlíků (cca 6–8 porcí)

Servírování

Jahodové knedlíky můžete podávat jen tak nebo zasypané tvarohem, moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Skvěle chutnají i se zakysanou smetanou nebo vanilkovým krémem.

Závěr

Tento recept na kynuté jahodové knedlíky je ideální volbou pro letní období, kdy je čerstvého ovoce dostatek. Jsou vláčné, jemné a díky sádlu po uvaření i krásně voňavé. Pokud si je připravíte podle tohoto postupu, určitě sklidíte úspěch u celé rodiny.