Ovocná bublanina slazená medem – vláčný koláč bez bílého cukru hotový za 30 minut recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 45 minut
Jan, 22. 07. 2025

Hledáte rychlý, lehce zdravější dezert na snídani nebo víkendové posezení? Tahle bublanina s ovocem a medem je krásně nadýchaná díky sněhu z bílků, voňavá po vanilce a šťavnatá díky malinám a rybízu. Špaldová mouka dodá koláči příjemnou oříškovou chuť a vyšší podíl vlákniny.

Pro 12 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Sníh z bílků Z bílků vyšlehejte pevný sníh a dejte stranou.
  • Tekutý základ Žloutky vyšlehejte s medem do světlé pěny. Postupně zašlehejte jogurt, mléko, vanilkovou esenci a olej.
  • Suché suroviny Do žloutkové směsi vmíchejte kypřicí prášek a prosátou mouku. Míchejte jen do spojení.
  • Zamíchání sněhu Na závěr opatrně stěrkou zapracujte sníh z bílků, aby těsto zůstalo nadýchané.
  • Pečení Těsto rozetřete do formy vyložené pečicím papírem. Rovnoměrně rozprostřete ovoce. Pečte při 180 °C asi 30 minut, dokud povrch nezezlátne a špejle nevyjde suchá.
  • Servírování Nechte krátce vychladnout, krájejte na řezy. Podávat můžete jen tak, poprášené moučkovým cukrem, nebo s jogurtem.

Doba přípravy

  • Příprava těsta: 15 minut

  • Pečení: 30 minut

    Celkem: 45 minut

Závěr

Tato bublanina s ovocem a medem je ideální variantou, když chcete něco rychlého, vláčného a bez rafinovaného cukru. Díky špaldové mouce a jogurtu je koláč jemný, ale zároveň dobře drží tvar. Skvěle chutná teplý i studený a mizí z plechu rychleji, než stačíte říct „ještě kousek“.