Orosený tvarohový koláč: krémový, nadýchaný a vždy se povede recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 120 minut
Jan, 07. 11. 2025

Orosený tvarohový koláč patří mezi tradiční recepty, které se dědí po generacích. Po upečení se na sněhové vrstvě tvoří jemné zlatavé kapičky a právě díky nim koláč získal svůj název. Tento recept je skvělou volbou pro ty, kdo milují vláčné, krémové dezerty s pravou tvarohovou chutí. Koláč je ideální na víkendové pečení, rodinné oslavy i sváteční stůl.

Pro 12 porcí

Ingredience

Těsto:

Tvarohový krém:

Sněhová vrstva:

Postup přípravy

  • Ze všech surovin na těsto vypracujeme hladké těsto a rovnoměrně ho vtlačíme na dno plechu vyloženého pečicím papírem nebo vymazaného a vysypaného strouhankou. V míse vyšleháme vejce, žloutky, cukr a vanilkový cukr. Postupně přidáváme jemný tvaroh, olej, mléko a pudinkový prášek. Vznikne hladká a krémová hmota, kterou rovnoměrně natřeme na těsto na plechu.
  • Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 40 až 45 minut. Těsně před dopečením vyšleháme z bílků pevný sníh a postupně přidáváme cukr, dokud se nerozpustí. Po uplynutí doby pečení koláč vyndáme, naneseme sněhovou vrstvu, upravíme povrch a dáme ještě na cca 10 minut péct při 170 °C. Sníh má jen zesvětlat, neměl by zhnědnout.
  • Koláč vyjmeme, necháme prudce vychladit na studeném místě a následně uložíme do lednice, ideálně přes noc, aby dokonale ztuhl a vytvořily se zlaté kapky.

Celková doba přípravy: cca 2 hodiny (20 min příprava + 55 min pečení + chlazení)

Počet porcí: cca 12 kousků

Závěr

Orosený tvarohový koláč je důkazem, že tradiční recepty mají stále své pevné místo v kuchyni. Výsledek je vláčný, krémový a díky sněhové vrstvě chutná opravdu výjimečně. Pokud chcete připravit dezert, který působí efektně a zároveň chutná rodině i návštěvě, tento recept je skvělou volbou.